Осветиха камбанарията на параклиса “Св. Спас” над Самораново

Моменти от събитието
  • Общинският съветник Борислав Костадинов: Мястото помага, оттам са пренесени мощите на св. Иван Рилски

 

На нова придобивка се радват от два дни жителите на дупнишкото село Самораново. В неделя бе официално открита камбанарията към параклиса „Свети Спас” над селото. Тържествения водосвет извърши отец Благой Стоянов. Параклисът е построен от бившия кмет на Самораново, а сега общински съветник от ГЕРБ Борислав Костадинов. Майката на Костадинов – Николина Митрина, сготви курбана, с който нагости присъстващите.

Отец Благой освети камбанарията.

За водосвета дойдоха бизнесменът и лидер на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов, зам.-кметът на общината Крум Милев, общинският съветник Йордан Йорданов, кметът на Самораново Райна Александрова, кметът на село Бистрица Кирил Огненски, хора от селото.

 

Отляво надясно: Борислав Костадинов, Ивайло Константинов, Крум Милев, Йордан Йорданов

Параклисът е построен върху основите на стара църква. Намира се на 3 км от центъра на Самораново, под гората, в м. Църквището, вдясно от м. Марков камък. Мястото е благословено. И въздухът, и земята там имат лечебна сила, казват местните.

„Докато бях кмет на селото, споделих със зам.-кмета Крум Милев, че искам да възстановим тази черква. Според мен черквата, върху чиито основи построихме параклиса, е била разрушена от турците. Това е третият храм в района с това име, наред с църквата „Възнесение Господне” в с. Бистрица и параклиса в м. Дренски рид над Дупница. Започнахме през 2012 г. и през 2017-а, на Спасовден, осветихме параклиса.

Освен Крум Милев ми помагаха и хора от селото, от Дупница, даже от Самоков. През лятото на миналата година иззидахме и камбанарията, която е висока 5 метра. Наскоро доставихме и камбаната. Тя е 40 кг, изработена в най-голямата българска камбанолеярна в Пловдив. Средствата събра Крум Милев, с помощта на приятели и бизнесмени от Дупница. Откакто е построен, параклисът е много посещаван. Идват хора от София, Благоевград, Варна, от съседните села Ресилово и Бистрица. Водят и деца.

Отляво надясно: Кирил Огненски, Райна Александрова и Крум Милев

Не само параклисът, а цялото място помага. Оттам навремето са минали с мощите на св. Иван Рилски при пренасянето им в Рилския манастир. Очакваме в края на юли тази година да мине и поклонническият поход в чест на св. Иван”, обясни Борислав Костадинов.