Старозагорци протестират в подкрепа на ТЕЦ “Марица-изток 2”

Снимка: БГНЕС

В Стара Загора излязоха на протест в подкрепа на “Марица-изток”, предаде bTV. Протестиращите поискаха бъдеще за енергетиката на въглища. Те са обезпокоени от тежкото финансово състояние на най-голямата топлоелектрическа централа в България – ТЕЦ „Марица-изток 2″. Според синдикалисти от КНСБ тя е “декапитализирана”. Поради високите цени на емисиите, които не влизат в себестойността на произвежданата от дружеството енергия, от две години насам ТЕЦ „Марица изток 2″ търпи сериозни загуби. По тази причина от март дружеството работи само на два блока, в резултат на което около 30% от персонала е пуснат принудително в платен отпуск. Заради слабото натоварване на централата негативни последствия има и за дейността на мините. По думи на лидера на КНСБ Наско Митев въгледобивното дружество отчита по-ниски добиви и също е принудено да пуска служителите си в платен отпуск. Той посочи, че в рудник “Трояново 1”, който доставя въглища за “Мини Марица-изток”, месечният план за добив е изпълнен едва на 50%.

Ако не се предприемат мерки, изпълнителният директор на ТЕЦ „Марица-изток 2″ трябва да обяви дружеството във финансова несъстоятелност до края на годината.

Припомняме, вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че е обсъдила с Главна дирекция “Конкуренция” в Европейската комисия възможността дългът на ТЕЦ “Марица изток 2” да бъде капитализиран.