Кооперацията в Долна баня закрива търговията на дребно и хлебопекарната

Членовете на 108-годишната Потребителна кооперация “Напредък” в Долна баня се събраха на отчетно събрание, за да чуят доклада на председателя на Управителния съвет Стефан Троянски и на председателя на Контролния съвет инж. Григор Пандов. Общо 7 заседания за отчетната година е провел Управителният съвет, като са взети 29 решения.

Приходите за 2018 година възлизат на 354 хиляди лева, като кооперацията приключи отчетния период със загуба от 52 хиляди лева. Труден момент в своето развитие изпитва долнобанската потребителна кооперация и не прави изключение от състоянието на все още съществуващите в страната подобни кооперации.

Решено бе основната дейност – търговията на дребно и хлебопроизводството, да бъдат преустановени, тъй като именно от там е и размерът на голямата загуба.

Добрите замисли за реконструкция на фурните в хлебопекарната не бяха осъществени за преминаване от твърдо гориво на газ пропан-бутан или на електрически ток. Трудно вече се намират и мотивирани и квалифицирани работници както в търговията, така и в производството на хляб и хлебни изделия.

За всичко това допринася и голямата конкуренция от частни търговски обекти в рилския град, както и доставката на хляб, закуски и други стоки от съседни градове и райони в тези обекти.

На събранието бе приета оздравителна програма за развитие през 2019-2020 година, както и списък на осем търговски обекта за продажба.