Куче ще защитава последните два северни бели носорога

Английски спрингер шпаньол ще защитава от бракониери последните два северни бели носорога в света, които живеят в резервата „Ол Педжета” в Кения, съобщи в. “Мейл он сънди”.
Двата северни бели носорога са майка и дъщеря. Наджин е на 30 години, а Фату – на 19. Пази ги денонощно охрана. Вече ще помага и спрингер шпаньолът Дръм. Той е само на 10 месеца, но е специално обучен да открива оръжие. Избран е във Великобритания, когато е бил на осем седмици. Ще го използват основно за проверка на автомобилите, но ще участва и в издирващи мисии.
Като малко кученце Дръм правел впечатление с игривостта си. Вечно подскачал и правел нещо сам. Това е идеално за задачата му, защото работата му е много активна. Според дресьора му Дарил Плезантс Дръм ще се чувства добре на терен от 93 хектара. Водач на Дръм вече е Джон Мамба от елитната група за борба с бракониерите.
Судан – последният мъжки северен бял носорог, почина миналата година. От този подвид останаха само Наджин и Фату.
Северните бели носорози някога са живели в части от Чад, Судан, Уганда, Конго и Централноафриканската република. Видът е станал жертва и на въоръжените конфликти в района.
Други подвидове носорози – черният носорог и южният бял носорог, също са честа жертва на бракониери, които ги избиват заради роговете им.