Турция залови 950 мигранти близо до границата с Гърция

Правоохранителните органи са заловили 950 незаконни мигранти в северозападна турска провинция, докато са се опитвали да преминат границата със съседна Гърция, съобщиха източници от сигурността. Мигрантите се насочиха към Одринския вилает още от четвъртък вечерта, след като в социалните медии се появиха фалшиви новини, според които Турция е готова да им разреши да пресекат границата с Гърция.

Турската полиция взе мерки за сигурност, за да не допусне подобни действия. Иранският мигрант Али Хюсеин потвърди, че „хиляди хора са се организирали да преминат границата, след като в социалните медии е било публикувано съобщение, че турските гранични пунктове са отворени“.

„Хората от социалните медии ни пишеха: Отивате в Одрин и след това ще преминем оттам към Гърция”, добави той. Хюсеин призова други мигранти да не идват в Одрин, заявявайки: “Границите не са отворени.”

Всички мигранти са били пренасочени към провинциалната миграционна служба в града, отбелязват източниците.

Хиляди незаконни мигранти се бяха събрали в Одрин през 2015 г. след появата на слухове, че Германия ще приеме мигранти и граничните пунктове ще бъдат отворени.

Турция е основният път за незаконните мигранти, които се опитват да преминат в Европа, особено след 2011 г., когато започна сирийската гражданска война.

 

Източник:БГНЕС