Сблъсъци на мача „Беласица”-„Балкан” в Петрич

Треньорът на петричани: Не играем тото, мачът трябваше да се прекрати

Треньорът на Ботевград: Съдията се уплаши от фенове и футболисти

 

Бурни емоции и сблъсъци белязаха мача между „Беласица” и „Балкан” (Ботевград) в Петрич. Играта бе прекъсвана на няколко пъти, а по мнението на футболни специалисти главният арбитър Ивайло Иванов, асистиран от Тодор Вуков и Емилиян Гулев, е ръководил срещата неадекватно. Мачът завърши нарадно 4:4.


Двубоят започна с гол във вратата на гостите, като още не бе изтекла първата минута. При бърза атака по левия фланг Христо Петров подаде на Влади Кабранов, той на Марти Таушанов, който опъна мрежата зад вратаря Виктор Вълчев за 1:0. Пет минути по-късно Марти Таушанов насочи кълбото в наказателното поле на гостите към Владимир Кабранов и той от движение уцели лявата странична греда зад Виктор Вълчев. Иван Редовски и Дейвид Йорданов се озоваха в удобни позиции за стрелба, но ударите им бяха неточни срещу вратаря на домакините.

В 18-ата минута Владимир Кабранов бе изведен в наказателното поле на гостите и очи в очи срещу вратаря Виктор Вълчев изпрати кълбото покрай него в долния ляв ъгъл за 2:0. Зрителите на стадиона потриваха ръце и предричаха катастрофа за гостуващия тим от Ботевград, но сметките им излязоха криви. В 23-тата минута Валентин Костов от „Беласица” върна съвсем леко топката към вратаря Захари Димитров, стоящият наблизо Кристиян Ковачев от „Балкан” се възползва от подаръка и прати топката в мрежата за 2:1. Две минути по-късно при нова грешка на защитата на домакините 37-годишният Иван Редовски насочи топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на домакините за 2:2.

Две минути по-късно Иван Редовски отдясно центрира високо топката в наказателното поле на „Беласица” и там Ивайло Цветанов не сгреши за 2:3. По-късно футболистите на домакините реагираха пред главния съдия, който не отсъди дузпа в полза на петричкия тим, след като защитник на гостите отклони топката с ръка. В 32-рата минута капитанът на „Беласица” Благой Наков направи резултата 3:3 след точно изпълнена дузпа. Две минути по-късно след страхотен шут ниско по земята от 30 метра Ивайло Цветанов насочи кълбото през куп футболисти и то се спря в долния десен ъгъл на Захари Димитров за 3:4. До края на полувремето пропуски направиха Кристиян Ковачев за гостите и Иван Марчев за домакините.


Второто полувреме премина при много драматични моменти, много нерви, много обратни отсъждания на главния арбитър и всичко това предизвика бурни реакции както от страна на футболистите на терена, така и от феновете по трибуните. В 48-ата минута Кристиян Ковачев от гостите със страхотен шут от 30-ина метра озори вратаря на „Беласица” Захари Димитров, който показа завидно майсторство и благодарение на това не се стигна до отбелязване на нов гол. В 50-ата минута добре играещият защитник Атанас Карачоров пробяга с топката около 30 метра и с директен обстрел изпрати кълбото на сантиметри отдясно на вратаря Виктор Вълчев. В следващата минута Тодор Наков изби топката от краката на Владимир Кабранов, преди да стреля отблизо. Най-чистото голово положение през второто полувреме проигра Валентин Костов, който не успя с глава да отклони топката, насочена му от Аспарух Шамкалов. В 57-ата минута главният съдия Ивайло Иванов стана отново за смях, след като тръгна да посочва бялата точка в полза на гостите, впоследствие се усети и отмени дузпата. В 71-вата минута влезлият в игра Симеон Бояджиев подаде удобна топка на Тодор Кръстев по фланга, но последния центрира безадресно. В 79-ата минута при поредно меле пред вратата на гостите Кабранов с глава отклони топката от 3 метра зад Виктор Вълчев за 4:4. След това футболистите на „Балкан” (Ботевград) вкупом се спуснаха към главния съдия и асистента му и бурно реагираха. Всички тръгнаха към страничната линия пред официалната ложа, където беше делегатът Георги Славчев. След осем минутни разправии футболистите на „Балкан” се върнаха отново на терена, а главният арбитър Ивайло Иванов обяви 13-минутно продължение на играта. В него Георги Спасов и Марти Таушанов не успяха да отбележат за „Беласица”, а Здравко Атанасов на два пъти не успя заради отличния и в този мач вратар на домакините Захари Димитров. Последният си заслужи отличната оценка, след като в края на продължението отрази удара от дузпа на Кристиян Ковачев.

Старши треньорът на „Беласица” Иван Златински:

 

„Не прави чест на феновете, които ни питаха дали не играем тото. По категоричен начин заявявам, че ние не се занимаваме със задкулисни игри и играем само за нас. Поставената цел от ръководството е да изградим стабилен отбор от местни и млади момчета, които да прославят петричкия футбол. Прави чест на футболистите, на които гласувах доверие в този мач, които доказаха, че не влизаме в договорки с никого и нас не ни интересува на кого какви точки му трябват. Това мое твърдение стана факт, след като отличният и в този мач вратар Захари Димитров по невероятен начин се намесваше, дари и спаси дузпа в полза на гостите. Не може да имаш групов протест в продължение на 7-8 минути и да те молят да се върнеш отново на терена, вместо да прекратиш мача съгласно правилника. Напрежението, което се беше внедрило сред нашите футболисти през седмицата заради зловредните слухове, витаещи из целия град, че ще „легнем” на „Балкан”, си каза също думата най-вече от психологическа гледна точка, което не може да не пречи на нормалната игра. Съдийската тройка не бе в тон с играта и всички негативни неща, които се случваха на терена, са дело на тяхното неадекватно ръководство”.

Играещият треньор на „Балкан” Иван Редовски:

 

„Възмутен съм от бруталните действия на двама авторитетни футболисти от домакините, които през цялото време се държаха грубо с нашите момчета. Няма да ги назовавам, защото всички на стадиона видяха кои са те. За първи път в кариерата си участвам в такъв интересен мач, най-вече за публиката. Главният съдия се уплаши от феновете и футболистите и си променяше тотално решенията. Резултатът 4:4 е нереален на база показаната игра от страна на нашия отбор”.
С това равенство отборът на „Беласица” е 9-и с 34 точки.

 

СНИМКИТЕ

 

176- „Балкан” (Ботевград)

178- Двата отбора преди началото на мача

182, 181, 180 – Скандалните моменти от срещата