Делото срещу Петър Пищалов за втори път не тръгна в съда, този път отсъстваше неговият адвокат

Петър Пищалов

Фермера, който остави десетки коне да умират в Осоговската планина, го грози само глоба от 5 хил. лв.

 

Делото срещу фермера Петър Пищалов за втори път не тръгна в съда. Причината този път беше отсъствието на неговия адвокат, който имал друг служебен ангажимент. Така то отново беше отложено, след като на предишното дело на 11 март липсваше самият Пищалов. Тогава в залата стана ясно, че той не е редовно призован, тъй като не бил открит на адреса, където живее. Следващото заседание е насрочено за 13 май от 13,30 часа.

Районната прокуратура в Кюстендил вече е внесла обвинителен акт срещу фермера Петър Пищалов, който миналата зима стана известен с това, че беше изоставил десетки коне от стадото си в Осоговския балкан, а планинари намериха няколко трупа на животни. Обвинението към 40-годишния мъж е за нехуманно отношение към животните по чл. 78 от Наказателния кодекс. Ако бъде признат за виновен, го заплашва глоба до 5 хиляди лева.

Разследването за изоставеното стадо в Осоговската планина продължи почти година. Първоначално природозащитници обявиха, че под снега са починали от глад и в студа десетки коне. Накрая се оказа, че са само 5.

Пищалов обаче е нарушил изискванията за откриване на животновъден обект в планината, проявил е и безхаберие и нехуманно отношение към животните. За това му бяха съставени два акта и от регионалната агенция по контрол на храните в Кюстендил.

Санкцията, в размер на 5000 лв., ще влезе в сила, ако на следващото заседание по делото Пищалов бъде признат за виновен. Днес той каза пред съда, че не се признава за виновен.