Дупнишкият театър ще постави пиесата „Майстори” по повод 125 години от първото представление в града

Режисьорът Надежда Асенова и директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов
  • Анастасия Левордашка ще изиграе главната роля на Милкана, премиерата ще бъде през месец май

Дупнишкият театър ще зарадва публиката със специално заглавие по повод 125 години от първото представление в града – „Асен и Петър” в хана на Гоге Лазов. Директорът на ОбДТ „Невена Коканова” Валентин Балабанов се е спрял на един от класическите български текстове за театър – „Майстори” на Рачо Стоянов. За първи път от доста време насам дупнишките театрали обръщат гръб на комедията и ще представят драматична пиеса. Премиерата ще състои на 21 май и ще бъде част от програмата за Майските празници на културата.
Валентин Балабанов е убеден, че постановката ще бъде оценена от дупнишката публика. Според него хората в града умеят да разпознават стойностното театрално изкуство. „Аз лично не се притеснявам, че пиесата е със силна драматургия, дори това ме радва. Според мен повечето хора обичат драмата, особено жените, но и не само те. Тази пиеса ще накара много хора да се замислят за стойностните неща”, каза директорът на дупнишкия театър. Той добави, че до премиерата ще е завършен и ремонтът, който тече във фоайето на сградата на културната институция.
Режисьор на пиесата е Надежда Асенова. Тя заяви, че текстът е написан през далечната 1922 г., а представлението е поставяно многократно както в България, така и в чужбина. По думите й постановката е подходяща за мечтателите и реалистите, за обикновените и специалните хора. Надежда Асенова допълни, че ще отдаде нужното уважение на класиката, като запази максимално архаичния език. Сюжетът се гради върху легендата за прочутите тревненски резбари, сключили облог за майсторство. Облог на живот и смърт, защото залогът е още по-голям, а именно – любовта. Любовта, която ни дава сили за живот, за творчество. Любовта, която може да гради до съвършенство, но може и да руши до пагубност. Като в антична трагедия, като при Шекспир и Яворов, при Пушкин и Дюма – страстна, крайна, безкомпромисна. Текстът е избран заради неговото съвременно звучене, което дава възможност да се създаде модерен, динамичен спектакъл, привлекателен и разпознаваем както за най-младите, така и за по-зрелите. Трупата вече репетира пиесата, като гости в екипа са сценографът Кънчо Касабов и Димка Касабова, която ще се погрижи за костюмите. Музиката пък е на Юри Ступел. В главната роля на Милкана ще влезе младата актриса Анастасия Левордашка. Майстор Живко, който ще се бори за нейната любов, ще бъде изигран от носителя на наградата „Аскеер” за изгряваща звезда в пиесата „Живак” – Димитър Живков, който ще бъде гост-актьор. Неговият съперник за сърцето на главната героиня също ще бъде изигран от гост и това ще е Камен Иванов. В пиесата участие ще вземат още Валентин Балабанов, Славчо Пеев, Виктория Янева, Василка Сумева, Петко Каменов, Владимир Богданов, Филип Гуляшки и Георги Бояджиев.