В Трънското ждрело е открита паметна плоча на създателите на революционната организация “Въртоп”

На входа на Трънското ждрело официално бе открита паметна плоча на героите, участвали в създаването на революционната организация “Въртоп”. “Въртоп” е вътрешна западнокрайска революционна организация (ВЗРО). Тя е възникнала в отговор на безпокойството, заплахите и насилието, на които е било подложено българското население от Западните покрайнини след Ньойския договор, когато били откъснати части от Кулско, Царибродско, Трънско и Босилеградско и се придали към новоучреденото Сърбо-Хърватско-Словенско кралство. Организацията е съществувала в периода 1924-1934 г.


Инициативата е на местното и областно ръководство на ВМРО и е подкрепена от кмета на граничната община. С нея се поставя началото на кампания, целяща да припомни на всички българи в страната и чужбина историята на организацията.
„Днес поправяме една историческа несправедливост”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му с откриването на паметната плоча борбата на българите в Западните покрайнини се вади от нафталина на историята, където по политически причини е била оставена в ъгъла и забравена. Той призова ВЗРО да бъде върната в учебниците по история. Трябва да продължим да търсим сметка за престъпленията, вършени в Западните български покрайнини, да подкрепяме живеещите там българи, защото те са наши братя, апелира Джамбазки.


Двадесет и шестимата, чиито имена са записани на паметната плоча, са български национални герои, каза още евродепутатът. Той призова за повече национална памет и родолюбие.