Стотици чистят Благоевград в пролетната кампания за по-зелен град

  • Дамите от Съвета на жените превърнаха стари автомобилни гуми в красиви саксии. Изчистиха целия терен в двора на болницата

 

Успешен старт напарви пролетната кампания „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“. Кметът Камбитов откри официално инициативата на площад „Македония“. „Благодаря ви, че припознахте и подкрепихте кампанията и отделихте от свободното си време. Нека заедно направим така, че нашият град да бъде по-чист, по-привлекателен, по-спретнат. Нека заедно дадем пример не само на нашите деца, а и на тези, които замърсяват. И ако малка част от тези, които не пазят чисто, се променят, това би било успех. Аз съм сигурен, че ще успеем!“, каза кметът Камбитов.


Стотици жители на Благоевград се включиха в пролетната кампания и допринесоха с труда си за по-чист град. Доброволци, включили се в инициативата заедно с кмета Камбитов, почистиха коритото река Благоевградска Бистрица.
Дамите от Съвета на жените успяха да преобразят двора на болницата в по-приветливо място. Те приспособиха стари автомобилни гуми в красиви саксии, с прекрасни цветя. Изчистиха целия терен в двора на болницата и облагородиха зелените площи.


Служители на общинската администрация почистиха табелите на входа на Благоевград. Стотици граждани излязоха пред домовете си и облагородиха зелените си площи, като засадиха растения и почистиха прилежащи части.
Десетки терени вече са почистени. Събраният отпадък бе поставен до контейнерите, предназначени за целта. Десетки благоевградчани решиха да събират разделно и да рециклират, като събраните отпадъци бяха оставени до контейнерите за разделно събиране.


На специално обособените шатри доброволци от Детския парламент раздаваха лопати, метли, чували, ръкавици, градински инструменти, тениски и шапки с логото на кампанията, както и разсад – рози, вистерия, хибискус, люляк и други.
И във втория ден на пролетната кампания десетки жители излязоха пред домовете си, за да почистят и облагородят зелените площи. Инициативата продължава и другия уикенд (13 и 14 април), когато е и финалът. В 16,00 часа на 14 април на площад „Македония” ще бъдат връчени и ваучери за пейки, за тези ентусиасти, които са събрали най-много лайкове на снимките си. Целта на инициативата е да се превърне в традиционна и да ни научи на уважение към природата. Идеята е да покажем на децата ни колко важна е тя за нашето здраве и колко ценно е това да я пазим чиста, казаха от община Благоевград.