• Граничният пункт на Кулата е единственият с по-лесен достъп

„При криза с бежанци край границата ни ще се пипа бързо и непоколебимо, мисля, че повече приказки са излишни. Категорично българското правителство не е приемало и няма да приема политика на някакво разселване на нелегални имигранти – било да ги приема от Западна Европа, било да ги приема от съседни страни. Ясно и категорично въпреки спекулациите”. Това заяви на брифинг на ГКПП „Кулата-Промахон” министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той и вътрешният министър Младен Маринов посетиха граничния пункт с Гърция. Маринов и Каракачанов увериха, че към момента няма данни и опасност за бежанска вълна, която да тръгне към страната ни. „Всякаква информация пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Затова ние предприемаме съответните мерки при масово насочване към нашата граница да можем да реагираме съвместно с армията, тъй като вече имаме правната възможност при такива кризи да се намесва и армията“, каза министърът на вътрешните работи.

Каракачанов разясни, че в района на Одрин от миналата седмица има много мигранти. По думите му основната им цел като маршрут е Гърция – Македония или Албания – Западна Европа. „По информация на партньорските служби се обсъжда и алтернативен вариант България също да се ползва като маршрут. Ние сме длъжни да предотвратим подобни отпити за нахлуване на българска територия”, категоричен беше вицепремиерът. Маринов обясни, че на българо-турската граница има ограда със съответните сензори и технически възможности. „По-сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница, тъй като тук ескалира процесът. Тук няма и преградно съоръжение. Виждате, че има усилени наряди, те са и в пограничните райони. С колегите от армията се проиграва планът за действие при кризи, за да са готови екипите при ситуация да действат”, каза още Маринов. „По гръцката граница няма ограда, но теренът е планински. Едни добре подготвени хора – двама или трима, биха могли да преминат. Точно в района на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако има опит за напън, то той ще бъде от тук. През 2016 г. е изчистена полосата, за да има видимост и да може да се маневрира. Има 200-300 човека в Благоевградското формирование, които могат да действат”, допълни Каракачанов.

По данни на Гранична полиция досега са задържани 30 човека, а за миналата година опитите за нелегално преминаване на границата са 146. Хора от Афганистан се опитват да преминат най-често. Министърът на отбраната каза още, че на ГКПП-Илинден ситуацията е спокойна.