Чавушоглу: Абсурдно е заради сделката за С-400 да се поставя въпросът за членството на Турция в НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е абсурдно заради сделката за ракетите С-400 да се поставя въпросът за членството на Турция в НАТО. Той допълни, че и други страни в Алианса имат ракетните комплекси С-300, но това не противоречи на членството им в блока.

В интервю пред частната телевизия НТВ Мевлют Чавушоглу изрази позиция, че Анкара ще бъде принудена да удовлетвори отбранителните си нужди от други места, ако Съединените щати откажат да продадат на Турция противовъздушните системи „Пейтриът“ и самолетите Ф-35. По думите му тя ще потърси техни алтернативи, като може да закупи още батареи С-400.

Турският външен министър отново посочи, че няма конфликт между разполагането на руските и натовските системи. Той допълни, че Анкара не е получила отговор от Вашингтон на предложението си за формиране на съвместна работна група, която да разгледа въпроса.

Пред журналисти на борда на самолета си на връщане от посещението си в Москва турският президент Реджеп Ердоган за пореден път подчерта, че сделката за закупуване на руските зенитни комплекси е завършена и се очаква доставката им. Турският лидер намекна, че това може да стане по-рано от предвидения срок през юли.

 

 

 

Източник: bnr.bg