Захариева: Няма да допуснем каквато и да е намеса във вътрешната ни политика

България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да е държава, във вътрешната политика, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна. Днес парламентът изслушва Екатерина Захариева по инициатива на „Обединени патриоти“. Тя трябва да разясни подробности относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията. Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското Външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му. Това е един вид извинение, каза Захариева.

Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения, каза още Захариева от парламентарната трибуна.

„Забелязвам, че тези изказвания се случват основно на предизборни митинги, но това в никакъв случай не ги оправдава. Не бива по никакъв начин която и да е държава да използва и да залага добросъседските си отношения“, заяви българският дипломат номер едно.

Тя бе категорична, че към българското външно министерство натиск не е оказван. „Не мога да отговарям от името на политическите партии“, заяви Захариева.

На въпрос дали страната ни е обект на опити за намеса във вътрешните ни работи, тя отговори: „Очевидно е, че има опити. Въпросът е дали се поддаваме на тези опити. Не говоря само за Република Турция“.

Външният министър припомни още, че посещението на Чавушоглу у нас, което трябваше да се състои вчера, бе отложено от българска страна за неопределено време като дипломатически знак.

В неформален разговор между Захариева и Чавушоглу във Вашингтон той отново е подчертал, че думите му не са били изтълкувани правилно. „Да предположим, че това е някакъв вид извинение. Политиката, която българското Външно министерство следва и ще следва и за в бъдеще, е на равнопоставеност и ненамеса във вътрешната политика. Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва, дори и преди избори с цел стягане на електората и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения“, каза още Екатерина Захариева. / БГНЕС