Още двама пациенти с морбили лекуват в общинската болница в Дупница

Снимка: Архив
  • Заразени са бебе на 8 месеца от Бобов дол и 6-месечният син на излекуваната жена от Крупник

 

Две деца с морбили са настанени за лечение в инфекциозно отделение на общинската болница в Дупница, съобщиха от лечебното заведение. Малките пациенти са бебета. Едното е момче на 8 месеца от Бобов дол. Диагнозата е потвърдена на 9-и т.м. и от Националната лаборатория по заразни и паразитни заболявания в София, където е дадена кръв за изследване. Второто също е момче. То е 6-месечното бебе на дупничанката, омъжена в Крупник, която преди около седмица бе приета в МБАЛ „Св. Ив. Рилски” и вече прекара заболяването.

„Диагнозата е доказана и за двете деца. Заболяването на по-малкото все още е в остра форма, докато другото е по-добре. Както ви казах и във връзка с първия случай, симптомите са подобни на тези при настинка. Болните вдигат висока температура, имат хрема, кашлят, имат сълзене на очите, появяват се зачервявания по кожата. Така е в първите 3-4 дни. След това се появяват обриви, които изчезват след 4-5 дни. Възстановяването трае 10-ина дни”, обясни д-р Елена Евтимова. Медиците обясняват, че първата имунизация за новородените е едва на 13 месеца и не може да бъдат предпазени от заразното заболяване. Относно опасността от заразяване на други хора, от болницата уточниха, че и двете бебета не са имали контакт с деца. Здравни инспектори следят състоянието на останалите членове на семействата на заразените деца, като притовоепидемичната обстановка остава под наблюдение.

Припомняме, че първият случай не морбили беше констатиран в общинската болница в Дупница преди около седмица. Пациентката беше 21-годишна жена от Крупник, която се почувствала зле, докато гостувала на роднини в ромската Гиздова махала в Дупница.