Над 51 млн. лв. са инвестициите за социално и  икономическо развитие в област Кюстендил

Граждански диалог на тема регионално развитие се проведе в Кюстендил.

С близо 1,75 млн. лв. е изграден нов участък на третокласния път Бобов дол – Жедна

 

Над 51 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж”  2014 – 2020 г. са инвестициите в област Кюстендил, допринесли за икономическото и социалното развитие на региона. Инвестиции се правят в проекти за повишаване на енергийната ефективност, в социални обекти, в проекти за обновяване на градската среда, в центрове за спешна помощ и в проект за интегриран градски транспорт. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие, част от платформата „Европа в нашия дом“, който се проведе в областния център Кюстендил.

Над 12 млн. и 126 хил. лв. са отпуснатите средства за образователния сектор в периода 2014 – 2019 г. за област Кюстендил. Това заяви в хода на дискусията областният управител Виктор Янев. „По отношение на Програмата за енергийна ефективност общо за областта имаме инвестиции в размер над 55 млн. лв., което е един значителен успех“, подчерта Янев.

Към дискусията проявиха интерес също кметове на малки и големи населени места от областта, съветници.

„За населените места Николичевци, Катрище, Дворище, Гюешево и Горна Гращица има изготвени проекти, които са в МРРБ, и имаме уверението, че в скоро време те ще бъдат реализирани“, каза в хода на дискусията народният представител Кирил Калфин. Той припомни, че в края на 2018 г., с постановление на Министерския съвет, бяха отпуснати средства за рехабилитация на улична мрежа в областта – 2 млн. лв. за Кюстендил, 2 млн. лв. за Дупница и 1,5 млн. за Сапарева баня.

„Програмата за енергийна ефективност в нашия регион мина изключително успешно и има още стотици граждани, които я очакват“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. По време на гражданския диалог се уточни още, че по програмата „Ново строителство” с близо 1,75 млн. лв. е изграден нов пътен участък на третокласния път Бобов дол – Жедна.

Министър Петя Аврамова информира също, че в следващия програмен период се планират мерки, с които средствата от ЕС, чрез различните фондове, да се разпределят на територията на целите общини, а не само в градовете. Така селата също ще могат да се възползват от европейската солидарност в обновяването на пътна и ВиК инфраструктура.