С дефиле откриват Деня на танца в Гоце Делчев

Очакват двойно повече състави от миналата година

 

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе на 20 и 21 април, като това ще бъде неговото единадесето издание. Тази година събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев (роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г.).

В Гоце Делчев отбелязването на Международния ден на танца вече се превърна в традиция. Всяка година самодейни танцови състави не само от района, но и от цялата страна показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. С всяка следваща година броят на участниците и интересът към събитието се увеличава.

Тази година програмата ще продължи 2 дни. През първия ден ще се състои традиционното и много атрактивно дефиле на участниците. В него, както и миналата година, ще могат да се включат всички жители и гости на града, които желаят. Единственото условие е да бъдат облечени с народни носии. През втория ден ще има открит урок по разучаване на български хора, а вечерта – още един концерт на участниците, който ще бъде в Градския парк.

Тази година танцовите групи и състави, които ще вземат участие в двудневната програма, са общо 20 – двойно повече от миналата година, като сред тях има участници от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Международният ден на танца е 29 април – обявен е за такъв от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните изкуства.