Операторът на ядрената централа на Фукушима в Япония започва да изнася ядрено гориво от един от реакторите, които се стопиха след опустошителното земетресение и цунамито от 2011 година, съобщава Би Би Си.

Дистанционно контролирано оборудване вдига горивните цилиндри от резервоара за съхранение в реактор-3. Очаква се работата в АЕЦ да отнеме две години. Следващата фаза на почистване в реактор-3 ще бъде да се отстрани разтопеното ядрено гориво, което остава дълбоко в реактора. Говорител на Tokyo Electric Power Company (Tepco) заяви, че операцията за отстраняване на горивото е забавена от отломки след земетресенията, както и от други технически проблеми. Реакторите в АЕЦ „Фукушима Даичи” бяха повредени от водородни експлозии, причинени от земетресението през 2011 г. и последвалото цунами, като три реактора се стопиха.

При операцията повече от 500 радиоактивни цилиндъра трябва да бъдат поставени в контейнери, които след това се вдигат от наводненото отделение и се транспортират с камион до друг воден басейн за съхранение. Радиоактивни газове биха могли да бъдат освободени, ако цилиндрите се счупят или са изложени на въздух.

„Трябва да действаме внимателно и трябваше да предприемем мерки, тъй като прахът би се издигнал и ще се увеличават радиационните показания“, коментира пред АФП говорителката Юка Мацубара. Отстраняването на разтопеното ядрено гориво от вътрешния реактор-3 не се очаква да започне до 2021 г. и се счита за най-трудната част от почистването. „Tepco” твърди, че планира през 2023-та да започне да премахва гориво от реактори 1 и 2, които също се разтопиха. През 2014 г. инженери извадиха горивните цилиндри от реактор 4, който не е работил по време на бедствието и въпреки че е повреден, не е пострадал сериозно.

Последният етап от почистване е седмици след като е вдигната заповедта за евакуация на един от двата града близо до централата, което позволява на жителите да се върнат за първи път след катастрофата. Около 50 души са допуснати да се върнат в районите на Окума, западно от АЕЦ, след като нивата на радиация бяха счетени за безопасни.

Кореспондентите обаче твърдят, че радиацията остава основна грижа за жителите и по-голямата част от първоначалните обитатели на града едва ли ще се върнат.

Бедствието в атомната електроцентрала, на около 62 км югоизточно от град Фукушима, принуди повече от 470 000 души да бъдат евакуирани. Въпреки че никой не е загинал като пряк резултат от ядрения срив, „Tepco” плаща компенсация на някои от засегнатите.

Повече от 40 пациенти е трябвало да бъдат евакуирани от болница в района и по-късно са починали, докато други смъртни случаи са свързани с травма от загубата на домове и близки.

През 2017 г. трима бивши управители на „Tepco” бяха изправени пред съда, обвинени в професионална небрежност, свързана с евакуацията в болницата.

Близо 18 500 души са загиналите или изчезнали след земетресението през 2011 г., предизвикало огромно цунами.

 

 

Източник: news.bg