На лидера на партия ДОСТ Лютви Местан ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост, съобщи прокуратурата. Обвинението е заради тежката катастрофа с участието на Местан. Автомобилът, управляван от него, се сблъска вчера с друга кола, в която пътуваше четиричленно семейство. Загина 6-годишно бебе, а другото дете, майката и бащата, бяха ранени.

Лютви Местан беше пуснат от ареста в Кърджали под гаранция от 10 хиляди лева. Наложена му е и забрана да напуска страната.

В неделя политикът беше задържан за 24 часа, след като автомобилът му участва в тежкия инцидент, в който има и трима ранени.

Алкохолните проби на шофьорите и на двата автомобила са отрицателни. На Местан е направена допълнителна кръвна проба.

Автомобилът на политика се е опитал да направи ляв завой и да се включи към основния път, когато последвал сблъсък с друга кола. В нея пътувало семейство с две деца от кирковското село Първица. В резултат на удара колата на семейството се преобърнала няколко пъти и паднала странично в близка нива. На място загинало бебето, а останалите трима са ранени. Бащата е настанен в отделението по травматология, а майката и 11-годишно дете са в хирургията на болницата в Кърджали. Няма опасност за живота на тримата.

Д-р Тодор Черкезов каза: „Детето е с контузии по главата и десния глезен. При майката има налице порезни рани, които наложиха те да бъдат обработени хирургически. Бащата има една контузия в областта на кръста и спукан поясен прешлен. Те се намират в едно сложно, бих казал, психо-емоционално състояние, особено след като са разбрали, че малкото дете е починало“.

Участъкът, където стана инцидентът, е широк, но според местни жители няма добра видимост за автомобилите, които се включват от село Загорско в основния път.

Образувано е досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост, завършила със смърт.

 

Източник: bnr.bg