Кметът на Благоевград: Готови сме да върнем платените по-високи данъци за второ жилище

Атанас Камбитов
  • В града ще има близо 800 общински жилища, не може хора, чиито деца не посещават училище, а ползват социални помощи, да получават и жилища

 

Община Благоевград има готовност веднага да върне платените от граждани по-високи данъци за жилищни имоти, които не са им основно жилище. Това каза на пресконференция кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Възстановяването на сумите обаче може да се случи, ако решението на Конституционния съд, което отмени този данък, влезе в сила със задна дата.
„Това решение в момента няма сила с обратно действие, т.е. на хората, които до момента са си платили по-високия данък, сумата не може да бъде възстановена. Ако обаче законодателят реши и върне с обратна дата решението, тогава ние имаме готовността да възстановим парите. Ще направя предложение до Народното събрание за такава възможност, за да има справедливост. Вече съм провел разговори в тази посока с депутати”, уточни кметът Камбитов.
Той припомни, че до април община Благоевград е спазвала закона, след като Общинският съвет прие най-минималната възможна ставка върху жилищните имоти, които не са основно жилище на гражданите. В момента общинската администрация преизчислява какви данъци е трябвало да се платят по старите ставки, за да се знае точната разлика. Става въпрос за по-малко от 100 000 лева, което няма да рефлектира сериозно върху бюджета на общината.

 

Проекти за над 85 млн. лева се изпълняват в Благоевград

 

Над 37 млн. лева е стойността на проектите, които се изпълняват в Благоевград по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. По ОП „Околна среда“ те възлизат на над 48 млн. лева.
Сред обектите, по които в момента се работи, са социалните жилища в Благоевград. В момента те се дооборудват, като дейностите ще бъдат завършени в срок. В тази връзка кметът поясни, че се подготвят сериозни промени в Наредбата за настаняване в общинските жилища. „Не може хора, които не изпълняват задълженията си, децата им не посещават училище, ползват социални помощи, да получават и жилища. Разбира се, няма да допуснем дискриминационни елементи. Заедно с трите сгради, които завършваме в момента, в Благоевград ще има близо 800 общински жилища. Това е сериозен фонд, с какъвто разполагат малко общини в България. Смятам, че изпълняваме социалния си ангажимент“, каза кметът Камбитов.

Ремонтите в Благоевград

 

Той акцентира и върху ремонтните дейности в 4-ти микрорайон. „В момента сме на финала, улиците в района са готови. Остава да асфалтираме само на една част от ул. „Ветрен“. Подпорната стена също е изградена. Относно проекта „Образователна инфраструктура“ той подчерта, че в момента се извършват ремонтни дейности в сградата на Националната хуманитарна гимназия. За 5-о СУ „Георги Измирлиев“ също има сключен договор и избран изпълнител. Там работата ще стартира всеки момент. За 3-то ОУ „Димитър Талев“ втора поредна процедура няма избран изпълнител. Ако се наложи, ще преминем към пряко договаряне, така че да спазим сроковете. Най-същественият проблем е съчетаването на строителните дейности с учебния процес. Именно затова съм разпоредил на изпълнителите да извършат дейности, които няма да пречат на учениците и учителите, а след като излязат ваканция, ще започне усилена работа. В този проект е и преизграждане на ДГ „Вечерница“. Проектът е готов и в момента се съгласува. Предстои да направим и първата копка“, каза още д-р Камбитов. Срокът за приключване на дейностите по „Образователна инфраструктура“ е 19 февруари 2020 година.
Той поясни, че във вторник ще бъдат открити два обекта – ремонтираната улица „Марица“ и изградените велоалеи по проект „Благоустрояване на градската среда.

 

Стартира втори етап на проекта за видонаблюдение

 

От началото на месец април се работи по втори етап от проекта за видеонаблюдение в Благоевград. „Камери се поставят в централната градска част и на по-важните пътни артерии”, заяви Камбитов. Той уточни, че се водят разговори с ръководството на ОД на МВР в града за осигуряването на необходимите щатни бройки и на помещение, в което ще бъде разположен центърът за наблюдение.
По време на първия етап по изграждането на цялостно видеонаблюдение бяха обхванати районите край детските градини и училищата, които бяха приоритет за общинското ръководство.
Видеонаблюдението ще бъде реализирано на три етапа, а целта е да бъде постигната по-голяма сигурност за жителите и гостите на града. Системата за видеонаблюдение отговаря на най-високите изисквания. Тя е с максимален брой функции и има възможност за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.