Мирисането на шоколад помага да загърбим цигарите

Американски учени от университета в Питсбърг проведоха проучване, от което става видно, че мирисането на шоколад ни помага да загърбим цигарите, пише британският в. “Метро”.
Същия ефект има мирисането и на други приятни ухания на ванилия и дива мента. Екипът на д-р Майкъл Сайет провел експерименти с пушачи, опитващи се да се откажат от тютюневия дим. Мирисането на шоколад им помогнало да снижат никотиновия си глад с 23 процента. При доброволците, на които бил даван тютюн за мирисане, спадът на никотиновия глад се оказал по-нисък – 14 процента.
Д-р Майкъл Сайет изтъква, че новият нетрадиционен метод може да се окаже по-ефективен от заместващите антиникотинови терапии. При тях завръщането към вредния навик е много често явление.
В експериментите взели участие 232-ма пушачи, на които били давани за помирисване приятни и неприятни ухания, както и тютюн от любимата им марка цигари. От направените експерименти проличало, че приятните аромати като този на шоколада правят отказването от цигарения дим по-лесно. Учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този ефект.