Атака срещу диригента Таня Камбурова е и атака към самия хор „Св. Иван Рилски” – Дупница

В писмо до кмета на община Дупница, до Българския хоров съюз, до БТВ „Шоуто на Слави”, до в. „Вяра” и други медии хористите от Общинския мъжки хор „Св. Иван Рилски” алармират, че срещу диригента на хора Таня Камбурова се води целенасочена злостна атака, с която се цели нейното дискредитиране като професионалист. Атаката е респективно и срещу постиженията, престижа и авторитета на мъжкия хор „Св. Иван Рилски”, смятат хористите.

Публикуваме пълния текст на писмото от хористите от Общинския мъжки хор „Св. Иван Рилски”:

ДО КМЕТА
НА ОБЩИНА ДУПНИЦА
КОПИЕ: До БТВ „Шоуто на Слави”
До Български хоров съюз
До в. „Вяра ”
До в. „Струма”
До в. „Култура ”
До тв „Запад”
До „Деннюз”

Уважаеми господин кмете, уважаеми госпожи и господа,
В продължение на близо 55 години Общински мъжки хор „Св. Иван Рилски” – гр. Дупница прославя името на града в страната и чужбина. Хорът е лауреат на много международни и национални награди. Печелил е конкурси в страната и чужбина, под ръководството на диригентите Крум Максимов, Иван Гатев, Вълка Ангелова, Димитър Каноров, Магдалена Лобутова, Радко Енчев и сегашната диригентка Таня Камбурова.
От 2011 година хорът се ръководи от младата и амбициозна г-жа Таня Камбурова, завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, в класа на проф. Крум Максимов. Година след нейното идване срещу нея се води целенасочена атака от г-н Стефан Чавеев, който постоянно упреква репертоарната политика на мъжкия хор, не признава спечелените от него конкурси и фестивали, омаловажава постигнатите успехи по един недостоен и неприсъщ начин за бивш хорист на хора. Би следвало като основател на фестивала за мъжките хорове в гр. Дупница да обединява почитателите на хоровото изкуство, а не да интригантства. Недопустимо е възраженията ни срещу характера, духа и формата на провеждания досега хоров фестивал да бъде основание за подобна злостна атака към Мъжки хор „Св. Иван Рилски” и най-вече към неговия диригент.
Най-престижната награда, спечелена под ръководството на г-жа Камбурова, е Първо място на международния конкурс в гр. Флоренция, Италия, през 2016 г., но и за тази награда г-н Чавеев намери думи и изрази да омаловажи труда на всички хористи, като постоянно афишираше пред различни хора и институции, че това не е бил конкурс с някакво международно значение. Спечелените награди от фестивалите и конкурсите в КК „Албена” – първо и второ място, Международен конкурс
„Абанико” 2019 г. – първо място, Първа награда на конкурса „Нови гласове и песни” 2017 г., участие на фестивалите в гр. Казанлък, Стара Загора, София, Дупница, Лариса, Охрид и Струга, участието на хора във всички общински културни мероприятия, великолепното представяне в „Игра на хорове” в „Шоуто на Слави” са безспорен успех не само за мъжкия хор, но преди всичко за неговия диригент и корепетитор.
Трябва да се знае, че атаката срещу диригента е и атака към самия хор. Не възразяваме за конструктивен, професионален и принципен разговор по въпросите на хоровото изкуство. За такъв разговор бе поканен г-н Чавеев на 08.04.2019 г., на който той не се яви. Тъй като нямаме никакво намерение да ползваме нивото на г-н Чавеев, запазваме си правото да реагираме по съответния ред, с който да защитим авторитета и престижа както на Общински мъжки хор „Св. Иван Рилски” – гр. Дупница, така и на неговия диригент г-жа Таня Камбурова.
В заключение държим да подчертаем, че професионалисти като Таня Камбурова и Кристиана Абрашева – корепетитор на хора, са истинска находка за хоровото и музикално изкуство.
Вярваме, че ще я съхраним.
ХОРИСТИТЕ НА ОБЩИНСКИ МЪЖКИ ХОР „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ” – ГРАД ДУПНИЦА