Aston Martin направи сериен електромобил

Британският производител представи първия в историята си изцяло електрически модела. Това е Rapide E, чиято концептуална версия беше показана още преди няколко години, но сега вече електромобилът е готов за серийно производство.Всъщност, това си е класическият Rapide с 4 врати, но вместо на 6,0-литровия бензинов V12 двигател задвижването вече е поверено на два електромотора, поставени на задната ос. Мощността на силовия агрегат е 601 к.с. и 950 Нм, като за това помага специален акумулатор, обгърнат с кевлар и карбон.

Според представители на Aston Martin, ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 4 секунди, което е с цяла секунда по-бързо от бензиновия Rapide S. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Пробегът на Rapide E зависи от това колко често електромобилът ускорява на пълна мощност. От компанията твърдят, че машината може да измине около 321 км по новия стандарт WLTP. Батерията може да се зарежда както от специални станции с мощност 400 В/50 кВт или 800 В/100 кВт, така и от стандартна мрежа. Благодарение на специално вградено зарядно процесът отнема 3 часа.