Чушките са полезни за сърцето и белия дроб

За всеобщо съжаление няма таен еликсир, който да гарантира дълъг живот. Според редица специалисти обаче храненето играе съществена роля за дълголетие в добро здраве. Два зеленчука са особено полезни за сърцето и белия дроб, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на британски експерти.
Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър полезните за доброто сърдечносъдово и белодробно здраве вещества могат да се набавят от чушките и лютите чушки.
Чушките са богати на каротеноиди и витамин С, които оказват благоприятен ефект върху белия дроб, докато съдържащите капсаицин люти чушки допринасят за отслабване и по-добро здраве на сърцето. Специалистките обясняват как двата зеленчука влияят благоприятно върху сърдечносъдовото и белодробното здраве:

Здравето на сърцето

Изследвания са показали, че капсаицинът – активното вещество в лютите чушки, оказва редица благоприятни ефекти върху здравето на сърцето. Сред тях е блокирането на ген, който кара артериите да се свиват. Така се предотвратява стесняването на кръвоносните съдове и се увеличава притокът на кръв към органа.
Капсаицинът също така предотвратява образуването на тромби.
Каротеноидите и витамин С в чушките действат и като мощни антиоксиданти, предпазвайки от клетъчно увреждане и стесняване на артериите.

Здравето на белия дроб

Изследвания свързват витамин С и каротеноидите с благоприятно действие при белодробни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест.
Проучвания са показали също, че набавяните чрез храната витамин С и каротеноиди понижават и опасността от белодробен рак. Изследване от 2017 г. установи, че рискът от злокачествено заболяване на белия дроб е с 26 процента по-нисък за хората с най-висок прием на витамин С в сравнение с тези с най-нисък. Приемът на бета-каротин се свързва с понижение на риска с 34 процента. Най-голяма полза от каротеноидите е отчетена за мъжете закоравели пушачи, а от витамин С – за жените, които пушат.

Отслабване

Капсаицинът в лютите чушки допринася за изгарянето на повишен брой калории и освен това потиска апетита.
Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър препоръчват за добро здраве на сърцето и белия дроб да се хапват три или четири чушки седмично и малко количество люти чушки.