Храни, които понижават кръвната захар

Храненето играе съществена роля за контролиране на нивата на кръвната захар и диабет тип 2, който ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения. Редица проучвания показват, че определени хранителни продукти оказват благоприятен ефект върху регулирането на глюкозата в кръвта. Сред тях са червеният лук, овесените ядки, йогуртът и кейлът, пише в. “Дейли експрес”.

Червен лук

Изследване, обхванало 42-ма души с диабет тип 2, показва, че 100 грама пресен червен лук намаляват нивата на кръвната захар на гладно само след четири часа. Експертите приписват благоприятния ефект на съдържащите се в лука кверцетин и сяра.
Кверцетинът например допринася за регулирането на кръвната захар чрез взаимодействието си с клетките в тънките черва, панкреаса, скелетната мускулатура, мастните тъкани и черния дроб.

Овесени ядки

Анализ от 2015 г. на 16 проучвания установи, че овесените ядки влияят благоприятно върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Ефектът се обяснява с ниския гликемичен индекс на продукта, благодарение на който могат да се избегнат рязкото покачване и спадане на нивата на глюкозата в кръвта.
Овесените ядки освен това съдържат бета-глюкани, които оказват подобен ефект. Специалистите напомнят, че хората с диабет тип 2 не трябва да прекаляват с продукта, тъй като една купичка съдържа 28 г въглехидрати, за които се знае, че повишават нивата на кръвната захар.

Йогурт

Анализ на 13 изследвания, публикуван в сп. Journal of Nutrition, показва, че консумацията на йогурт като част от балансирано хранене е свързана с понижаване на нивата на кръвната захар и допринася за намаляване на риска от диабет тип 2 при здрави и възрастни хора.
Експертите препоръчват за целта да се консумира натурален йогурт с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Кейл

Когато става въпрос за понижаване на нивата на кръвната захар, сокът от кейл също може да е от полза. Малко изследване е установило благоприятния ефект при доброволци, консумирали 300 мл дневно в продължение на шест седмици.
Специалистите отбелязват, че не е задължително кейлът, който подобно на останалите зелени листни зеленчуци изобилства от витамини и минерали, да се консумира под формата на сок.
Освен здравословното хранене за контролиране на нивата на кръвната захар експертите препоръчват 150 минути седмично аеробна физическа активност с умерен интензитет.