Китайска живопис в Епископската базилика на Сандански

Свещеник Димитър Манджуков направи водосвет.

Художничката Юлияна Луч (Кормушина) подреди изложба с китайска живопис “Цветя и птици” в Епископската базилика в Сандански. Тя представи творби и на свои ученици, на възраст от 5 до 12 години. Младата художничка живее от няколко години в село Джигурово, а в курортния град обучава деца да предават красотата в природата с китайска четка и бои.

Художничката Юлияна Луч на откриването на изложбата

Свещеник Димитър Манджуков направи водосвет по време на откриването, благослови всички присъстващи и ги поръси със светена вода за здраве. Изложбата разгледаха доста посетители, между които художниците Александър Терзиев, Иван Гоцев, Кирил Божкилов, Стоян Божкилов, Георги Ашиков, дърворезбарят Иван Божкилов и др. Силно впечатлени от изящните творби останаха и гостите от Германия и Русия.

Елисавета Аврамова

Ученичката от Словакия Дагмар Фуджидалова сподели: „За мен китайската жисопис е източник на вътрешен мир и концентрация, възможност да се потопите в друга реалност по няколко часа на ден и да излезете с нови идеи и решения”.
Калина Аврамова, в чийто магазин децата рисуват, каза, че с изложбата искат да изненадат приятно санданчани в навечерието на светлите великденски празници. Изложбата е организирана със съдействието на община Сандански и младши експерта по културните въпроси Петя Костадинова.

Иткова почерпи гостите на изложбата “Цветя и птици” с червено вино, собствено производство.