Шефът на АПИ Георги Терзийски: Лошото време пречи да започнем ремонта на пътя за Рилския манастир

Времето още не позволява да се извършват ремонти, казаха Георги Терзийски (първият вдясно) и Юлияна Божилова (първата вляво).

Лошото време пречи да започне ремонтът на пътя за Рилския манастир, движението по който е затруднено заради свлекли се камъни. „Възложено е изготвяне на задание за цялостно възстановяване на пътя. Поддържащата фирма е получила това задание. В момента изчакваме само метеорологията да се подобри, за да започне реално изпълнението на заданието”, каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Георги Терзийски при стартирането на ремонта на пътя Дупница – Самоков. Шефът на АПИ допълни: „Единствено метеорологията спира да се започне цялостно дейността. Тя е свързана с дейности на алпинисти, които не предполагат лошо време. При първата възможност ще започне ремонтът. Той ще бъде завършен в рамките на месец и половина, в зависимост отново от метеорологичните възможности”.

Както е известно, в края на зимата по пътя към обителта започнаха да се свличат камъни. Срутванията на скални маси са на няколко места. За да ги заобиколят, шофьорите са принудени да навлизат в насрещната лента, което е сериозна предпоставка за инциденти.

В отговор на въпрос на „Вяра” в скоро време предвиждат ли се други ремонти на пътища в областта, директорът на Областно пътно управление-Кюстендил Юлияна Божилова отговори: „В областта започнахме текущ ремонт. Както и г-н Терзийски спомена, лошите метеорологични условия ни затрудниха и временно сме спрели. В момента сме обърнали сериозно внимание на отводняването на пътната мрежа на територията на областта. Предстоят дейности по изкърпване на по-тежки участъци, като от първостепенно значение ни е първи и втори клас пътна мрежа. Предвидили сме и дейности по третокласната пътна мрежа. Живот и здраве, да се подобри времето, продължаваме дейностите. Вече започнахме. Тепърва е лятото, предстоят дейности. Ще се постараем. Виждате, че и периодично извършваме дейности.” Конкретни пътища не бяха посочени.