Снимка: dariknews.bg

Лекари и медицински сестри и специализанти протестираха пред специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“. Те настояват за промяна на статута на болницата, която да не бъде търговско дружество. Целта на промяната е независимост от НЗОК. Друго искане на протестиращите е отпадане на лимитите при хоспитализация на децата. Целта е да спре връщането на болни, за които е нужна хоспитализация, както и да се намали времето на изчакване за планов прием. Протестиращите настояват и за достойно заплащане на труда на персонала в детската болница. Заплатата на медицинска сестра е близо 600 лева, лекарите също са с ниско заплащане, подчерта д-р Адил Тадъм от отделението по клинична генетика към лечебното заведение. Молбата ни към обществото и властимащите е да ни дадат възможност да работим, не искаме нищо от държавата, без да сме го заслужили, допълни д-р Тадъм.
В протеста на медиците участваха и техни колеги от други здравни заведения и родители на болни деца. Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“ обясни исканията:

„Тази болница наистина да получи един специален статут, да се махнат тези лимити, които пречат на децата да бъдат приемани във всяко едно отделение, когато имат нужда, както и да си осигури едно достойно заплащане на тези лекари“.

Д-р Димитър Русинов – педиатър и детски нефролог в Специализираната болница за детски болести, посочи, че на срещата със здравния министър предишния ден са получили уверение, че част от проблемите могат да бъдат решени. На нея е обещано отпадане на част от лимитите към края на май. Педиатрите се надяват това да се случи, каза д-р Русинов и добави, че в края на месец май лекарите ще имат нова среща със здравния министър, за да се отчете свършеното. Ако обещаното от министъра се случи, болницата ще продължи да работи, категоричен е педиатърът, но уточни, че в противен случай са вероятни нови протести.

Докторът подчерта, че за момента няма върнато болно дете от болницата, но тези разходи остават за сметка на болницата и работещите в нея.

„Проблемът се трупа от години. Нещата обаче станаха много критични и абсурдни и вече не може да се чака. Няма хора, за да се покрие графикът в отделенията“, отбеляза педиатърът.

Министърът каза вчера, че ще има допълнително финансиране извън заплащането по клинични пътеки, а някои от лимитите ще бъдат премахнати. Медиците обаче продължават да настояват за повече пари, цялостно отпадане на ограниченията за дейността и промяна в статута на специализираната болница.

Министър Кирил Ананиев се ангажира, че част от допълнителните средства, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри, ще достигнат и до Педиатрията.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева предложи болницата да разкрие спешни кабинети, за да може да бъдат осигурени допълнителни средства по линия на спешната помощ:

“Това, което може да препоръчаме на настоящата специализирана болница, е да изгради спешни приемни кабинети, каквито в  момента нямат, и това би облекчило достъпа до лечебното заведение“.

По думите на д-р Русинов до 15 май трябва да е готова методиката за разпределението на средствата, все още обаче не се знае точната сума, която ще бъде отделена за специализираната болница.

Той посочи, че основната заплата на медицинска сестра в лечебното заведение е със 100 лв. над минималната работна заплата, тази на лекар с две специалности – с 200 лв., а на началник клиника – 300 лв. над минималната.

Специалният статут, за който настояват педиатрите, ще гарантира финансиране, независимо от НЗОК, каза д-р Русинов./БТА и БНР

 

Please follow and like us: