Дончо Атанасов и Светослав Глосов от АПИ с обвинения за катастрофата край Своге

Прокуратурата обвини Дончо Атанасов и Светослав Глосов – бивши членове на УС на АПИ, за катастрофата край Своге. Още петима души днес са привлечени като обвиняеми за тежкия инцидент, при който загинаха 20 души, а 8 бяха ранени.

На двамата бивши членове на Управителния съвет на АПИ е повдигнато обвинение за престъпление по служба – престъпление по чл. 282, ал.2 НК, а 5 лица се обвиняват в престъпление по транспорта, извършено при независимо съпричиняване, заедно с водача на автобуса, за смъртта на 20 пътници и причинените средни телесни повреди на 8 лица.

Петимата обвинени служители по транспорта са Б.Иванов – ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“ ЕАД – изпълнител по Проект „България- Транзитни пътища V – ЛОТ 17“, път II – 16, „Своге- Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84;

С.Трифонов – началник Асфалтова база „Костинброд“, на когото по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД,;

И. Иванов – технически ръководител, на когото по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с „Трейс – София“ ЕАД ;

М.Т. – строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на „ПЪТКОНСУЛТ 2000” ЕООД, на когото по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012г. и

С. Попниколова – директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

БГНЕС припомня, че на 25 август 2018 г. край Своге автобус, пълен с пътници, падна в Искърското дефиле. Тогава загинаха 20 души.

Почти всички загинали бяха от софийското село Световрачене. Те се връщали от еднодневна екскурзия. Сред жертвите бе и 13-годишно момче, което заедно с баба си и вуйчо си пътувало на злополучната екскурзия. За последно пътуващите в катастрофиралия автобус са били в манастира “Седемте престола”.

Още на следващия ден – 26 август 2018 г., Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. Разследването се проведе от Националната следствена служба.

Няколко дни след катастрофата последваха и три министерски оставки. На 31 август 2018 г. министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки. Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно и че многократно са подавани сигнали за некачествено строителство на пътя край Своге. Най-голям проблем е т.нар. аквапланинг, който се образува след проливен дъжд. Когато превозното средство попадне в аквапланинг, то не може да спре. Появиха се съмнения и за качеството на материала, от който е изградено самото шосе.

От събраните по делото доказателства е изяснено, че при движението си в зоната на десен завой, по двупосочно платно, при мокра асфалтова настилка, автобусът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се автомобили и се е ударил с товарни автомобили „Нисан Примера” (първи удар) и „Ситроен Берлинго” (втори удар). След втория удар автобусът напуснал платното, ударил се е в еластичната ограда, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. При спускането си по него автобусът се е преобърнал и паднал.

Скоростта на автобуса към момента на навлизане в завоя е около 53,5 км/час, а с тази скорост водачът на автобуса не е имал техническа възможност при наличното състояние на мократа асфалтова настилка да премине през пътния участък на завоя, без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа възможност водачът на автобуса е имал, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км/час. Поради това прокуратурата продължава да поддържа обвинението си срещу шофьора Григоров за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата. /БГНЕС