Разбиха най-голямата организирана престъпна група за телефонни измами

Най-голямата организирана престъпна група за телефонни измами е била разбита при съвместна операция на българските и румънските власти, задържани са над 30 души, съобщи на брифинг в Горна Оряховица заместник главният прокурор Иван Гешев.

Организаторът на групата и още 27 души, участници в нея, са задържани в Румъния. Други 5-има са арестувани в горнооряховския квартал “Калтинец“ при съвместната операция на българската и румънската специализирана прокуратура, посочи Гешев.

“Става въпрос за една от най-големите, може би най-голямата организирана престъпна група, занимаваща се с така наречените “ало” измами. Сумите са около два милиона лева. В Румъния са иззети стотици карти и ваучери румънски”.

Организаторът на групата е от горнооряховския квартал „Калтинец“. В ромския квартал бяха претърсени близо 15 луксозни имота. Иззети са шест скъпи автомобила.

Разследването е започнало през 2017 година, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов:

“Аз поне не си спомням да е имало такава операция по мащаб в нашата страна. В днешната операция участват над 150 служители”.

Работи се с всички задържани лица и си изяснява тяхната съпричастност. След анализ прокуратурата ще прецени на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.