“Омразата към журналистите прерасна в насилие”, предупреждават “Репортери без граници” в годишния си доклад за свободата на медиите в света 


България запазва 111-о място в класацията на свободата на печата

За това предупреждава неправителствената организация “Репортери без граници” в годишния си доклад за свободата на медиите в света, предаде „Франс прес”. В частта за България се посочва, че във връзка с българското председателство на ЕС е имало надежди за подобряване на положението със свободата на печата, но се е случило обратното. Годината беше белязана от убийството през октомври на телевизионната журналистка Виктория Маринова и най-вече с демонстрираното от властите желание да потулят случая, претупвайки разследването. Отбелязва се, че са широко разпространени корупцията и сговорите между медии, политици и олигарси. “Едно име символизира това отклонение, това на Делян Пеевски, който “официално” контролира два всекидневника (“Телеграф” и “Монитор”), но също така и една телевизия (“Канал 3″), информационни сайтове и значителен дял от разпространителската мрежа на печатни медии”, се казва в доклада. Отпускането от правителството на суми от еврофондове на определени медии се извършва в пълна непрозрачност, улеснявайки корумпирането на медии, които съответно услужливо избягват да засягат дразнещи теми. Същевременно се засили съдебният тормоз на независими медии като пресгрупата “Икономедиа”. През последните месеци натискът върху разследващите журналисти се увеличи дотам, че стана опасно да си журналист, се казва в доклада на “Репортери без граници”.

“Омразата към журналистите прерасна в насилие”, предупреждава неправителствената организация “Репортери без граници” в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван днес в Париж.
Само в 24 процента от проучените 180 държави и територии ситуацията със свободата на печата е “добра” или “по-скоро добра”, в сравнение с 26 процента през 2018 година. В тазгодишната класация за трета поредна година първо място заема Норвегия, следваната от Финландия, Швеция и Холандия. Съединените щати, които са на 48-о място, губят три позиции в сравнение с миналогодишната класация поради атмосферата на все по-голяма нетърпимост към медиите в резултат на изказванията на президента Доналд Тръмп. В ЕС и на Балканите – регион, смятан за най-спокоен и с най-голямо равнище на уважение към свободата на словото, журналистите внезапно се сблъскаха с най-страшните заплахи, се отбелязва в доклада. Признак за това станаха убийствата, извършени в Малта, Словакия и България, която се нарежда на 111-о място в класацията на свободата на печата, словесните и физически нападки срещу репортери, в частност в Сърбия и Черна гора, както и безпрецедентното равнище на насилие по време на демонстрациите на “жълтите жилетки” във Франция.