Омагьосан кръг с еврейските гробища в Дупница

Еврейските гробища в Дупница
  • Никой не може да открие кой е реалният собственик на мястото

  • Това е големият проблем, заради който не може районът да бъде   облагороден, категоричен е председателят на местната еврейска организация Леонид Хаздай

Няма дупничанин, който да не знае къде се намират еврейските гробища в града. Всеки ден покрай тях минават хиляди граждани, тъй като са разположени на една от най-големите и главни улици в Дупница – „Св. Иван Рилски”, и са в близост до жп гарата и новата автогара. Точно до тях се намира и спирка на градския транспорт, а по близката пътечка вървят немалко ученици от СУ „Св. Климент Охридски” и живеещите в района.

Леонид Хаздай

Въпреки че е на централно място, районът пустее и преди извършеното наскоро почистване там бе пълно с обрасли храсти и изсъхнали дървета.
През годините неведнъж сред обществеността в Дупница се е появявала идеята старото гробище да бъде превърнато в парк. Появявали са се предложения за градинка и мемориал, но до ден днешен нито едно от тях не е осъществено. Защо нито едно хрумване не е било доведено до реализация и това емблематично място изглежда по този начин?
Според председателя на местната организация на евреите в Дупница „Шалом” Леонид Хаздай причината да не бъде предприето нищо е неизяснената собственост. Лично той многократно се е опитвал да разбере чия собственост са еврейските гробища, но всеки път е удрял на камък.

Живеещият наблизо Виктор   

„Проблемът е, че собствеността им така и не е изяснена. Те не фигурират нито в имотите на общината, нито като държавна собственост. Не са и на еврейското дружество „Шалом”. Поради тази причина е трудно да се предприеме каквото и да било за облагородяване на мястото. Доста пъти съм се опитвал да открия чия собственост е, но не успях. Със съдействието на кмета Методи Чимев сме опитвали да стигнем до изясняване собствеността, но нямахме резултат. Проследихме назад до около 1900 година, но дори и в документите от тези години не е вписано. Наследниците на хората, които са погребани тук, са много разпръснати и е почти невъзможно да бъдат издирени. Не искам да се ангажирам с конкретна бройка, но според мен на това място има между 70 и 100 гроба”, каза пред „Вяра” Леонид Хаздай.


Той даде примери с множество стари еврейски гробища по света, подобни на това в Дупница, които са били превърнати в забележителности. Докато обаче не бъде установено на кого принадлежи мястото, не може да бъде подета никаква инициатива и се получава един омагьосан кръг.
„Би било много хубаво, ако и в Дупница се получи такова нещо. Би могло да се направи един мемориал. Според юдаизма ексхумацията е забранена и Централният израилтянски духовен съвет не би се съгласил за някои предложения. Но направата на мемориал например ще бъде чудесен акт, но не знам за такава идея към настоящия момент. Ако тя бъде възобновена, ние от Еврейското дружество в Дупница ще помогнем по всякакъв начин. Веднага ще предоставим средства, логистика и всичко необходимо”, завърши Леонид Хаздай.
Еврейските гробища бяха почистени в края на месец март, когато от склона там бяха премахнати боклуци, храсти и изсъхнали дървета. По време на Седмицата на гората в началото на април от отдел „Екология” към община Дупница залесиха района с черен бор.

Пространството около тях бе почистено в края на месец март.


Живеещият в непосредствена близост до еврейските гробища Виктор също подкрепя идеята мястото да бъде облагородено.
„Еврейските гробища тук не се почистват често. Аз живея съвсем наблизо и мога да кажа, че през последните няколко години не е имало по-голямо почистване. Може би сега решиха да изчистят както трябва заради ремонта на улица „Георги Икономов”, или както всички я знаем – „Бригадирска”. Ако не беше този ремонт, едва ли щеше да бъде почистено и тук. Все пак, без значение каква е причината, е много хубаво, че боклуците бяха премахнати. Донякъде сме си виновни и ние, хората, защото не поддържаме особено градинките и тротоарите покрай домовете си. Държавата ни е такава, забравили са за всичко. Но и ние забравихме да си помагаме, както и да почитаме мъртвите. Няма да е лошо, ако се направи някакъв парк покрай еврейските гробища. Вижте колко голямо пространство е, би могло да стане хубава градинка”, каза пенсионерът от Дупница.
Но докато проблемът със собствеността не бъде разрешен, както кметството, така и дружество „Шалом” продължават да бъдат с вързани ръце…