30 доброволци събраха 150 чувала боклук от Копиловци

150 чувала боклук събраха в кюстендилското село Копиловци.
  • Почистени са градинки, тротоари и училищният двор, предстои гробищният парк

 

150 чувала с боклук събраха участващите в акцията „Почисти Копиловци”, която бе инициирана от общинския съветник Мирослава Костадинова. Близо 30 жители на селото се включиха в почистването, като сред тях бяха предимно хора на средна възраст.

Сред събраните отпадъци преобладаваха пластмаса и хартия. Бяха почистени градинки, тротоари и дворът на бившето училище в селото. При следваща акция се планира почистване и на силно замърсения гробищен парк. Боклукът бе извозен до сметището край реката, което се очаква да бъде обработено от ОП „Чистота”.

Дворът на бившето училище тънеше в боклуци.

“Акцията има за цел да подтикне кюстендилци да се огледат и да видят как живеем, колко много вредим на себе си и околната среда, изхвърляйки отпадъците си на неподходящи места. Част от тези боклуци имат срок за разграждане един човешки живот. Като земеделски производител осъзнавам важността на едно такова почистване, защото земята е тази, която ни изхранва и ако я оставим в такова състояние, всички отрови от отпадъците ще попаднат по- рано или по-късно в нашия организъм. Трябва да осъзнаем добре този факт, защото се увеличават не само в национален мащаб онкологичните заболявания, което е вследствие на все по-замърсената природа. Изборът как да се отнасяме към своето здраве си е изцяло наш.

Градинките бяха почистени от хартийки и бутилки.

Обръщам се не само към жителите на селото ни и община Кюстендил, но и към гостите на града ни да организират подобни акции по своите места, които изискват само свободно време, желание и малко труд. Така всеки ще допринесе да направи своето кътче от земята не само по-чисто, но и по-красиво”, сподели Мирослава Костадинова.