Украйна пред съдбоносен избор

Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Във финалната надпревара, която е изключително оспорвана и е приковала вниманието на света заради конфликта между Запада и Русия, ще се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко. Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари – Юлия Тимошенко.

3:1 в полза на Зеленски

Държавният глава на Украйна, страна с 45 милиона души население, която е по-голяма по територия от Франция, се избира за 5 години. Последните социологически проучвания сочат убедителна победа за Зеленски. По данни на Киевския международен институт по социология за него са готови да гласуват 65,1% от избирателите, а за Порошенко – 34,9%. Социологическата група „Рейтинг“ дава още по-голяма подкрепа за актьора. За него са готови да дадат гласовете си 73% от имащите право на глас, докато действащият държавен глава може да разчита на 27%.

„Слуга на народа“

Роденият в Кривой рог актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна. В своята платформа той заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Зеленски също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях; монетизиране на помощите; превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

„Украйна е Европа“

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна в резултат на необявената война с Русия, залага на нейното евроатлантическо бъдеще. Той определя себе си като най-нежелания от Владимир Путин кандидат за президент. „Нашата мисия е членство в ЕС и НАТО, ще подадем заявление през 2023 г., ще се присъединим в качеството на регионален лидер“, обещава Порошенко. Той иска да завърши започнатите реформи, а страната нашественик да плати за щетите.

Стратегически приоритети на икономиката за него са: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът. „Украйна е Европа“ е основата на платформата му. /БГНЕС