Серия терористични атаки в Шри Ланка. Броят на жертвите расте

Държавният министър на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене заяви, че поредицата от експлозии срещу хотели и църкви днес са терористична атака, предаде ДПА.
На пресконференция министърът каза, че независимо чие дело са атентатите, властите няма да допуснат нито една екстремистка групировка да действа в страната.
В Шри Ланка днес отекнаха осем експлозии в хотели и църкви. Осмата е причинена от атентатор самоубиец, който се е взривил в сграда в предградието Оругодавата на столицата Коломбо. Загинали се трима полицаи.
Информацията за убитите и ранените постоянно се променя. По последни данни на АФП жертвите са най-малко 160. Според други агенции броят им надхвърля 185.
Към световните лидери, осъдили атентатите, се присъедини и френският президент Еманюел Макрон, който изрази солидарност с народа на Шри Ланка и съпричастност към близките на загиналите.

 

Двама турски гражданите са сред жертвите на експлозиите в хотели и църкви

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди днес бомбените атентати, които определи като “нападение срещу цялото човечество”, предаде Анадолската агенция. “От името на турския народ поднасям своите съболезнования на семействата на жертвите и народа на Шри Ланка и пожелавам бързо оздравяване на пострадалите”, добави Ердоган в туитър. Турският президент изрази солидарност с Шри Ланка срещу тероризма. “Това варварско нападение в Шри Ланка отново демонстрира нуждата от решителна борба с всички видове тероризъм”, заяви в отделно изявление днес президентът на Турция.

Властите на Шри Ланка са задържали седем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната днес и причиниха смъртта на най-малко 207 души, съобщиха световните агенции

Засега не се съобщават подробности за задържаните. Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода. В болници с наранявания са приети 450 души. Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападенията. Трима полицаи са били убити при акция в жилище в Коломбо след атаките, допълниха властите, цитирани от „Ройтерс”. Генералният директор на Интерпол Юрген Щок заяви днес, че международната полицейска организация е готова да съдейства на Шри Ланка в разследването, допълва ТАСС. Според предварителната версия на разследващите взривовете може да са били извършени от радикални ислямисти. Местни медии съобщават, позовавайки се на източници, че те са дело на камикадзета.  /БТА/

В един от пострадалите хотели – Shangri La, се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи.

От МВнР препоръчват на българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон : +919910999498.