Специализираната прокуратура ще внесе искане в Специализирания наказателен съд за задържане под стража на петима от участниците в организираната престъпна група за телефонни измами (задържани в Горна Оряховица и в София) на 21 април 2019 г., съобщиха от спецпрокуратурата.

На другите шестима от групата, задържани в Румъния с Европейска заповед за арест, мерки за неотклонение ще се гледат след връщането им в България.

БГНЕС припомня, че разбитата престъпна група от „ало” измамници е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 година до разбиването й при операцията в Горна Оряховица преди дни. Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева.

Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния. В схемата са участвали 25 души, 9 от тях са криминално проявени и осъждани. На част от тях има издадени европейски заповеди за арест. Голяма част от „ало” измамниците са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата. При акцията на полицията са проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти.

На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България. Заместник главният прокурор Иван Гешев заяви, че след разбиването на операцията не е имало нито едно обаждане на „ало” измамници от Румъния за България. /БГНЕС