Пендаровски и Силяновска на втори тур за президент на Северна Македония

Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, кандидатът на управляващата партия СДСМ Стево Пендаровски и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в надпреварата за президент на страната.

Според последните резултати Пендаровски води с 42,84% от гласовете пред Силяновска-Давкова с 42,24%. Кандидатът на Алианса за албанците Блерим Река изостана от надпреварата със значителна разлика.

Това означава, че на втория тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните.

От 1 808 131, имащи право на глас македонски граждани, гласували са 754 714 души.

Те гласуваха в 3480 избирателни секции.

Според първоначалните оценки на ДИК, Министерството на вътрешните работи и наблюдателите изборният ден е преминал мирно и без проблеми.

Президентските избори бяха наблюдавани от 3150 местни и 419 чуждестранни наблюдатели.

Кандидатурата на Пендаровски беше издигната от управляващия социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и коалиционния му партньор Дечмократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

През 2014 г. университетският преподавател Стево Пендаровски, с опит като съветник и председател на избирателната комисия, се изправи срещу Георге Иванов в президентската надпревара в Северна Македония и загуби. На сегашните избори 55-годишният Пендаровски представлява не само избирателите на СДСМ, партията на премиера Зоран Заев, а и тези на ДУИ, най-голямата етническа албанска партия в страната и коалиционен партньор на Заев.

Гордана Смиляновска-Давкова е кандидатът, издигнат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Юрист по образование, тя се обявява срещу закона за разширяване употребата на албанския език. Това едва ли е зарадвало албанците, а те не са от късопаметните. Освен това кандидат-президентът е срещу Преспанското споразумение, което сложи край на близо 30-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Това са 6-ите президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров (1991-1999), Борис Трайковски (1999-2004), Бранко Цървенковски (2004-2009) и Георге Иванов (2009-2019). /БГНЕС