Епидемията от морбили се разраства

Снимка: БТА

Епидемията от морбили се разраства, за София може да се наложи разкриването на допълнителни легла – извън инфекциозните отделения, които вече са препълнени, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До момента 462 са случаите на морбили, като България е на 6-о място по разпространение сред страните от Европейския съюз:

“Засега не намалява. Намалява единствено темпът на нарастване. Даже имаме сериозно намаление в Благоевградска област. Изглежда там започна да се ограничава вече, но в София-област и в София-град случаите продължават да нарастват. Дали ще имаме преливане и в други области, ми е трудно да кажа. Междувременно имахме внос и в Бургас, и във Велико Търново, внос от други страни. Така че този процес ще продължи”, посочи д-р Кунчев.

Вече има 14 случая на заразени медицински и немедицинска лица от болнични заведения, посочи още д-р Ангел Кунчев:

“Практиката досега показва, че наистина спешните отделения са едни от най-засегнатите, тъй като първо при тях минава огромен контингент от хора. Второ, идват децата в един период, в който е много трудно да разпознаеш заболяването, защото началото е нехарактерно. Така че имаме освен служители в спешните отделения, имаме и лекари, да кажем в Перник. Имаме работещи в рентгеново отделение, хора от охраната. Дори съвсем странични длъжности, технически, които обаче така или иначе, пребивавайки в болницата, се срещат с болни деца. За момента са най-много в Окръжна болница. Там имаме инфекциозно отделение. Насочваме всички случаи от София-област”.

Има по един случай на заразени медицински лица в Кюстендил, Благоевград и Перник.

Ваксинирането на възрастните лица е пожелателно, като хората, родени преди 1969 г. година, не са имунизирани и могат да си поставят безплатна ваксина в общинските болници в столицата.

 

 

Източник: bnr.bg