И на Цветница продължи да тлее дупнишкото сметище, вятърът подгони дима към село Джерман

Обгазяващият облак от сметището бе понесен от вятъра към село Джерман.

Пазачи охраняваха запалилото се дупнишко сметище. От противопожарната служба в Дупница заявиха, че огънят е овладян, но ден и половина сметището продължава да тлее. И в неделя на големия християнски празник Цветница купести  облаци от продължаващото да тлее сметище се носеха ниско над земята, подгонени от вятъра, достигнаха и обгазиха и село Джерман, и части от квартал „Христо Ботев”, и социалните жилища на територията на бившите дупнишки казарми.

Борислав Тасков от „Сдружение за Джерман”

Много хора в община Дупница през последните дни се оплакаха от силно главоболие, виене на свят и повръщане. Медицинската сестра от Дупница Мария Иванова сподели, че Гражданска защита в Дупница е трябвало чрез медиите да предупреди хората за възникналия проблем с опасния въздух от сметището и да даде напътствия за предпазване на бременните жени, децата и хората с дихателни проблеми.

Борислав Тасков от „Сдружение за Джерман” заяви, че много жители на селото са звънели на спешния телефон, за да се оплачат от обгазяването. Обгазяващият облак може да предизвика рак, заяви Тасков, хората с право са обезпокоени.