Opel се отказа от 3 модела наведнъж

Компанията Opel продължава да реформира моделната си гама, като вади от нея непопулярните автомобили, към които вече няма интерес от страна на потребителите. През март от конвейерите на заводите на марката са слезли последните бройки от три модела – хечбеците Adam и Karl, катто и кросоувдъра Opel Mokka X.Субкомпактният Adam се сглобяваше в Германия, като беше изграден на платформата на Opel Corsa, но така и не успя да достигне желаните продажби. През миналата година от Adam са продадени едва 42 000 бройки, докато резултатът на Corsa е 216 000.

Петвратият Opel Karl на свой ред използваше платформата на Chevrolet Spark и се произвеждаше в завода на General Motors в Южна Корея. За 2018 г. от него са продадени 48 000 единици, което се оказа и решаващо за съдбата му. Той все пак ще продължи да съществува, но под ново име – “VinFast Fadil”, след като GM продаде лиценза за този модел на виетнамската компания VinFast.

С производството на Opel Mokka X се занимаваха заводите в Испания и Южна Корея, като търсенето на кросоувъра беше доста високо, но постепенно интересът към модела спадна. В Opel обаче не мислят да се отказват от класическата Mokka и тя ще получи ново поколение.

 

 

Източник: topgear.bg