Гоце Делчев два дни в плен на танците

  • 20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора

  • Кметът Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите участници

 

В уникален двудневен празник се превърна програмата, с която община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” отбелязаха Международния ден на танца. Над 700 участници от различни краища на България, както и гости от чужбина, се включиха в 11-ото издание на празника.

20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора. От тях местните състави бяха 4, а останалите пристигнаха от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специални участници в двудневния празник бяха Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев, както и ансамбли от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година събитието бе в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев (роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г.). Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Най-атрактивната част от двудневния празник бе дефилето, в което се включиха всички участници и се превърна в изключително преживяване за всички присъстващи. Стотиците участници, облечени с традиционни носии, тръгнаха от площад „Гоце Делчев“ и преминаха по пешеходната улица „Търговска“, танцувайки кръшни хора и увличайки със себе си зрителите. Изключително много хора тази година наблюдаваха дефилето на участниците, а след това присъстваха и на концерта на всички фолклорни групи пред Дома на културата. Преди неговото начало кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите участници.

Вторият ден на празненствата също бе интересен и посетен от стотици хора. Откритият урок по разучаване на български хора, който се проведе в Градския парк, създаде голямо настроение не само у участващите групи, а и у всички жители и гости на града, които по това време бяха в парка. Под вещото ръководство на доц. Георги Гаров – ръководител катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, присъстващите успяха в рамките на 1 час да разучат 2 интересни хора от Пиринската фолклорна област. Вечерта завърши отново с концерт в Градския парк, в който се включиха гостите от Гърция, Черна гора и Северна Македония, както и танцови състави и школи от Гоце Делчев.