Лекари и медицински сестри, специализанти, подкрепени от родители протестират пред специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев". Те настояват за промяна на статута на болницата, която да не бъде търговско дружество. Снимка: БТА

Десетки педиатри от Детската болница „Проф. Иван Митев“ протестират втори ден с искане за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, промяна на статута на болницата и увеличаване на работните заплати. Медиците не вярват на обещанията на Министерството на здравеопазването за промяна на положението и на 10 май ще блокират булеварда пред болницата в София. Децата не трябва да се лекуват лимитирано, категорични са специалистите.

„Нещата, които дадохме ясно като изисквания, не се спазват. Имаш лимит, имаш ограничения. На децата не може да се налагат ограничения“.

„Да нямате скенер, да нямате ядрено-магнитен резонанс, а да се водите университетска болница“.

„Държавата трябва да се вземе в ръце и да направи национален статут на тази болница“.

„Тези хора са спасили и двете ми деца“.

„Аз съм дошъл просто да подкрепя хората, които са тук. Смятам, че е важно, защото децата са бъдещето“.

Пред БНР д-р Антон Владимиров, лекар в специализираната болница, заяви, че „за момента няма индикации за промяна“ в позицията на здравните власти.

„Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране на болницата, но няма да получим специален статут на национална болница“, каза д-р Владимиров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него единственият ясен знак, че може да бъде постигнат консенсус, е започване на процедура за смяна на статута на болницата, „защото това ще бъде ясен сигнал за необратимост на процеса“.

„Финансиране винаги може да бъде измислено, но това може да бъде прекратено в края на годината и за следващата година да няма финансиране. Промененият статут ще гарантира непрекъснато финансиране на болницата, която не може да се издържа само от здравната каса. Към момента не сме склонни да отстъпваме от нашите искания“, подчерта д-р Владимиров.

Той допълни, че заявката, която е дало здравното министерство, е през май да изравни диспропорциите в заплащането на медицинския персонал: „Но за нас това не е най-основният и належащ проблем. Поради това така сме подредили нашите искания: статут, отпадане на лимита и достойно заплащане“.

„Това не е протест за заплати, нито за пари. Това е протест за детското здравеопазване в България, което в момента е захвърлено на бунището от всеки един управник в тази държава през последните 30 години“, коментира д-р Антон Владимиров.

Снимка: Той допълни, че в случай че не бъде започната процедура за статута на лечебното заведение, ще бъде свикан нов протест на 10 май, когато медици възнамеряват да блокират кръстовища./БНР