Заради спрени доставки на изотоп изследвания на онкоболни ще се правят с ПЕК скенер или ЯМР

Снимка: Георги Нейков

Поради спрени доставки на специфични изотопи пациентите с онкологични заболявания, които се нуждаят от изследвания за наличие на метастази, ще бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕК скенер или ядрено-магнитен резонанс, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. От министерството са изпратили указания до всички лечебни заведения в страната, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания.

Досега липсващият изотоп е доставян от фирма “Новимед Фарма” ЕООД по договор, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и все още има недоставени количества по договора. От здравното министерство водят преговори въпросните количества да бъдат предоставени.

Междувременно в края на м.г. е обявена обществена поръчка за доставка на консумативи с 50 обособени позиции, сред които и липсващите изотопи. Процедурата обаче е спряна, тъй като за доставката на изотопа не е подадена нито една оферта. Предстои обявяването на нова поръчка, а дотогава изследванията на онкоболни пациенти за наличие на метастази ще се правят с ПЕК скенер и ядрено-магнитен резонанс, съобщи зам.-министър Пенков:

“Очакваме между 1200 и 2000 човека да потърсят алтернативен метод. Всеки лекар, който води терапията на пациент, просто ще прецени кое е най-информативно към момента и на базата на това ще се вземе становище за планиране на лечението към момента”.

Очаква се проблемът с липсващия изотоп да бъде решен до три месеца.

От УМБАЛ “Александровска” информираха, че болницата има готовност да поеме прегледите на пациенти с подобни заболявания. На тел. 02 9230/561 и 582 може да бъде записан час за провеждане на изследването. За изследване с ЯМР или друго образно изследване записване на тел. 02/9230 895.