Община Враца подписа договор с „Теклас-България” за изграждането на нов завод 

Кметът на община Враца Калин Каменов и прокуристът на “Теклас-България” подписаха днес на официална церемония договор за продажбата на терен, върху който ще се изгради нов високотехнологичен завод за производството на пластмасови и каучукови съединения за автомобилостроенето.
Новото предприятие, в което ще бъдат вложени повече от 22 милиона лева, ще бъде изградено на терен, намиращ се между кварталите “Кулата” и “Сениче”. Първоначално в него ще бъдат разкрити 500 работни места с перспектива да достигнат 1000, съобщи генералният директор на “Теклас” Неби Алън. Производственият процес ще бъде роботизиран във висока степен. Средната заплата се предвижда да е в размер на 1500 лева – каквато е в предприятието на холдинга в Кърджали, допълни Неби Алън.
С изграждането на завод на “Теклас-България” мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия ще се затвърди, заяви кметът на общината Калин Каменов. Той припомни, че в същия район край Враца вече започна изграждането на завод за електронно оборудване за автомобили на немски инвеститор. Кметът на Враца каза, че е подготвен подробен график за изграждане на предприятието и се очаква то да отвори врати до средата на 2020 година, а местните власти ще подкрепят инвестицонния процес.
Турският холдинг “Теклас” е създаден през 1971 година. Произвежда каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като продукцията му е изцяло предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Има 9 предприятия в 5 страни (Турция, България, Сърбия, Мексико и Китай), научноизследователски центрове и търговски представителства. Оборотът на холдинга за 2018 година е 400 милиона долара и се планира той да достигне 560 милиона долара през 2021 година. Най-голямото предприятие на холдинга е в Кърджали, където заедно с научния център и по-малката производствена база в Крумовград работят повече от 3000 души. В бъдещия завод във Враца ще се сглобяват съединения и оборудване за хибридни автомобили и електромобили от различни марки.
БТА/