Кюстендилци вият великденско хоро за Тони

Присъстващите, сред които Бети и Вальо, се помолиха за здраве на Тони Костов.
  • 20 817 лв. за лечението на младия мъж се събраха от продажбата на осветени икони

 

Поредната благотворителна инициатива за лечението на Тони Костов ще се проведе на 28 април от 17,30 часа на площад „Велбъжд“ в Кюстендил. Целта е да бъдат събрани оставащите 40 000 лв., необходими за лечението на Тони, като до момента са събрани 400 000 лв. Инициативата се организира от общинската администрация в Кюстендил. “На първия ден на Великден ще се съберем да изиграем едно великденско хоро, да съберем пари за един човешки живот, за Тони! Нашият град е доказал, че в трудни времена прави велики неща. От тези оставащи 40 000 лв. Тони се нуждае до края на месеца. Идеята за хорото дойде от танцовите състави, които си подават ръка. Искаме хорото да стане традиция, защото имаме нужда от нея. На площад „Велбъжд“ в миналото се е играло хоро, нужно е и сега да се хванем за ръце, за да спасим живота на един човек“, заяви Дима Укалска, началник-отдел „Култура и духовно развитие”.

Елица Димитрова, Светлана Зашева и Анелия Димитрова

Фолклорни състави от община Кюстендил, ФТА “Пауталия”, ТС “Жива вода” – с. Жабокрът, ТФ “Партньори”, ДЮТА “Кюстендилче”, ТС “Багреница” – с. Багренци, ФА “Родолюбие”, ТФ “Нова генерация” при НЧ “Братство 1869”, ще изиграят общо великденско хоро. Който не може да се включи на хорото, може да си купи стикер, цената му е 3 лв. и събраните средства са за лечението на Костов. Стикери се продават вече в детски градини и училища, община Кюстендил, кметства по селата, Туристически информационен център, кино, галерия, читалища, както и на площада в деня на събитието.

Последната събрана сума е 20 817,50 лв. от благотворителната вечер “С вяра за Тони”, проведена в Художествена галерия „Вл. Димитров-Майстора”. За закупуване бяха предоставени от дарители 30 икони (някои от тях – на над 170 години), осветени на молебен, отслужен за здравето на Тони от братството на Рилския манастир, повече от 40 картини, 5 гоблена, 4 пластики, 130 книги и ръчно изработени великденски сувенири.

30 икони бяха предоставени за закупуване.
40 картини бяха наредени.

Областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, председателят на ОбС Михаела Крумова и десетки кюстендилци откликнаха на благотворителната вечер. На събитието бе отслужен молебен за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кюстендилската духовна околия отец Генади Генадиев.

Дарителска сметка

IBAN BG25 SOMB 9130 1066 1562 01

BIC SOMBBGSF

Общинска банка

титуляр: Тони Тончев Костов

Pay Pal: anatoli.kostov@gmail.com

Благодарим ви от сърце!