Строят нов затвор в Самораново

Затворническото общежитие в Самораново
  • По Норвежкия финансов механизъм отпускат средства за изграждането на помещения за 400 лишени от свобода

  • Кметът Методи Чимев изненадан: Не знам абсолютно нищо по темата

 

Нов затвор ще бъде построен в дупнишкото село Самораново, съобщи в. „Монитор”, цитирайки зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Новият затвор, който ще бъде построен у нас, няма да бъде край София, а до Дупница, на територията на затворническото общежитие в с. Самораново, което е част от затвора в Бобов дол, става ясно от изказването на зам.-министъра.

Николай Проданов

Изграждането на затвора ще стане по Норвежкия финансов механизъм. „Норвежките партньори дават средства за изграждането на обучителен център за служителите на ГДИН, за ремонтирането и разширяването на затворническото общежитие в Самораново, където в момента има 100 лишени от свобода, и изграждането на нов затвор за 400 лишени от свобода. Всичко това ще стане на територията на общежитието – там теренът е 60 дка публична държавна собственост на Министерството на правосъдието“, обяснил зам.-министър Проданов.

Методи Чимев

От публикацията става ясно, че първоначалната идея новият затвор да бъде изграден край София е била отхвърлена, тъй като теренът на общежитието в Казичене, което е към Софийския затвор, се оказал неблагоприятен за строеж заради високи подпочвени води.

„Има сериозни проблеми и с инфраструктурата. И още нещо – нов затвор за 400 лишени от свобода няма да разреши проблемите на Софийския затвор, в който са настанени много повече осъдени“, обяснил проф. Проданов.

Оказа се, че в община Дупница нямат информация за проекта. „Не знам абсолютно нищо по темата”, лаконичен бе кметът Методи Чимев в отговор на въпрос на медията ни.

Райна Александрова

„От вас научавам за тези намерения. Никой не ми е казвал нищо. От телевизията разбрах, че над селото ни ще се строи спортен комплекс, за което се радвам. Предполагам, че и с хората в селото е така. Не мога да коментирам каква ще бъде реакцията им, но предполагам, че няма да им е много приятно. Определено ще предпочетем спортния комплекс”, каза кметът на Самораново Райна Александрова. На въпроса в селото имат ли проблеми със затворническото общежитие, тя отговори: „Нямаме проблеми. Лишените от свобада там са на по-лек режим, не излизат от общежитието. То се води на територията на бившето долно поделение, което е към Дупница и е на границата със селото”.