Проверка на КАТ и жандармерията по пътищата в Дупница: За половин час 20 шофьори превишиха скоростта на пътен възел „Байкал” в Дупница

При операцията в Горна махала за 10-ина минути бяха установени 5 нарушения.
  • Инспектор Ивайло Паунов: На АМ ”Струма” карат с 200 км/час, при ограничения от 90 и 140 км/ч

20 случая на превишение на скоростта са регистрирали полицаи на гл. път Е-79 край Дупница само за около половин час вчера. Това съобщи инспектор Ивайло Паунов от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали” към местното управление на МВР по време на полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, която се проведе на ул. „Саморанска” (в Горна махала) във връзка с предстоящите великденски празници.

Ивайло Паунов

Само за 10 минути в отсечката от светофарите до пешеходната пътека за магазин СВА, пътните полицаи и командировани от София служители от жандармерията установиха 5 нарушения. „20 водачи бяха установени с превишена скорост на пътен възел „Байкал” за около половин час днес. Тук за 10-ина минути нарушенията са 5. Ограничението е 30 км, защото има пешеходна пътека, светофар и хранителен магазин. Често контролираме този участък, но пак има нарушения. Изненадващо за мен е, че най-честите нарушения са по АМ „Струма” във връзка със скоростните режими. Въпреки че ограничението на скоростта на повечето места там е 140 км, за последния месец имаме установени десетки водачи да шофират с над 200 км. Това е изключително опасна скорост дори и за съвременен автомобил. Апелирам да се спазват ограниченията – 140, а на места и 90 км, за да се пътува безаварийно”, коментира инспектор Паунов. От полицията допълниха, че освен нарушението на максимално разрешената скорост сред най-често срещаните нарушения са неизползване на светлини и липса на застраховка „Гражданска отговорност”.

„Полицейската операция, която провеждаме в момента по метода на широкообхватния контрол във връзка с предстоящите великденски празници, е основно с превантивен характер. Такива операции ще има за всички празнични дни, като основно акцентираме върху засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС, както и спазване на скоростните режими, правоспособност, непозволени и рискови маневри, всички онези нарушения на Закона за движение по пътищата, които най-често водят до настъпване на пътнотранспортни инциденти. За празничните дни ще сме на пътя не само в светлата част на денонощието. Операции ще има и през тъмната част, в часовете, когато очакваме интензивно движение, около и по пътищата и по улиците, водещи към православните храмове. Основната цел е опазване на обществения ред, обезпечаване на сигурността на гражданите, сигурността на движението”, подчерта Ивайло Паунов.

От полицията подчертаха, че ще проверяват и дали шофьорите имат неплатени санкции. „Разполагаме и с техника и ще връчваме невръчени електронни фишове, наказателни постановления за неплатени глоби. Водачите да проверяват дали са си платили глобите, тъй като за това нарушение се отнема временно свидетелството за правоуправление до плащане на съответната санкция”, добави инспекторът.