Откриват паметник на хан Котраг в Тетюши

  • Фондация „Въздигане“ и кметството на татарстанския град са партньори за поставяне на паметник на втория син на хан Кубрат и основател на Волжка България

 

Избрано е местоположението на паметника на хан Котраг в град Тетюши, Татарстан. Това стана след среща между представителите на фондация „Въздигане“ и кметството на града. Паметникът ще бъде поставен на 27 юли т.г. на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града, като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметникът, изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.  Поставянето на паметника полага начало на партньорство между двете страни за възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен. Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, отвоювани от нашите предводители.

Непосредствено преди откриването на този обект от 5 юни до 9 юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия, инициатива, задвижена отново от фондация „Въздигане“ и Ивелин Михайлов, член на фондацията и изп. директор на „Исторически парк” АД, чието откриване е в същия месец – 22 юни край град Варна. Паметникът на хан Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планината Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн, с който посреща българските гости, честващи годишнината на хан Алцек всяка година.

Снимките: