С 1 млн. лв. ремонтират улиците „Липа” и „Славяни” в Сапарева баня

  • Общината дава под наем над 190 дка земеделски имоти в Сапарево и Ресилово

  • Местният парламент не отпусна минерална вода на фирмите „Танал” и „Терма”

 

Улиците „Липа” и „Славяни” в Сапарева баня ще бъдат ремонтирани, след като общината спечели проект по Програмата за развите на селските райони. „От ДФ „Земеделие” ни уведомиха, че проектът ни е одобрен и сме поканени в едномесечен срок да подпишем договора. Веднага след това ще стартираме процедурата по избор на изпълнител и самия ремонт. Това е най-южната улица на Сапарева баня, като един участък от нея носи името „Липа”, а продължението й – „Славяни”. Намира се по протежение на планината и е доста разбита”, обясни кметът на планинската община Калин Гелев. Проектът е на стойност 1 017 381 лв.  Общината в курорта ще даде под наем над 190 дка земеделски  имоти, намиращи се в землищата на селата Ресилово и Сапарево. Имотите са частна общинска собственост, които досега не са били давани под наем, отбеляза кметът Гелев. Ще се предоставят за 5 г., считано от 1 октомври т.г. Земите ще бъдат наети след провеждането на публични търгове с тайно наддаване, като началната тръжна цена ще е  20 лв./дка годишно. Към земите има заявен интерес. Петър Лазаров от Дупница е подал заявление за 29,239 дка в Ресилово. За 5-те ниви (с площ 34,110 дка, 22,527, 23,073 дка, 12,745 дка и 71,768 дка) в Сапарево са подали заявления от „ДЯК ЛП” ЕООД с управител Ленко Пенев.

С решение на местния парламент чрез публичен търг с тайно наддаване ще бъде отдадена под наем част от имот публична общинска собственост до гробищата в Сапарева баня. Заявление да наемат петно от 20 кв. м са подали от „Небесни ангели – 23” ЕООД – местна траурна агенция.

С решение на ОбС ще бъде учредено безвъзмездно и безсрочно право на преминаване и прокарване (сервитут) през част от имоти публична общинска собственост в курорта Паничище в полза на «ЧЕЗ Разпределение България” АД за захранване на ресторант и стаи за настаняване, 3 къщи за настаняване на туристи и площадкови ел. мрежи и алейно осветление.

ЕТ „Марио Кирев – Фрей”, „Томо строй” ЕООД и „Свети Стефан” ЕООД вече имат право на учредяване на сервитутно право и право на прокарване и/или преминаване на водопровод за минерална вода.

Фирмите „Танал” ЕООД и „Терма” ЕООД обаче няма да могат да снабдяват къщите си за гости с гореща минерална вода. Заявленията им не са одобрени, тъй като не отговарят на наредбата и методиката за предоставяне на минерална вода. Изискването е обемът на басейните, които хотелиерите искат да захранват, да е минимум 100 куб. м, а обектите на двете фирми са под тази кубатура.