Седемте убийства, които шокираха Кипър, доведоха и до политически сътресения в правителството. Днес министърът на правосъдието и обществения ред подаде оставка, която бе приета.

Два часа продължи срещата на правосъдния министър Йонас Николау с президента Никос Анастасиадис. След нея Николау обяви, че е подал оставката си като израз на политическа отговорност.

Предстои и среща на началника на полицията Захариас Хризостому с президента.

В хода на мащабното разследване след откриването на първото тяло на 14 април правосъдният министър и полицията бяха обвинени в „престъпна небрежност“ и остро критикувани заради бездействието на органите в случаите на изчезнали жени мигрантки, сигнали за които са били подавани през последните години. Те не са били своевременно и адекватно разследвани, което би могло да спаси някои от следващите жертви.

Днес е 19-ият ден, в който продължават разследванията на ужасяващите престъпления на първия кипърски сериен убиец – 35-годишния капитан от Националната гвардия Никос Метаксас. Издирванията са съсредоточени в силно токсичното Червено езеро, където се прави опит да бъде изтеглен и локализиран вчера обект, приличащ на бетонен блок. Смята се, че той е свързан с втория куфар с останките на още една от жертвите на серийния убиец.

Задържаният Метаксас е признал 7 убийства – на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и на двете малолетни дъщери на две от тях. Досега са открити четири тела. От направените аутопсии и изследвания категорично е потвърдена самоличността само на една от жертвите. Криминалистите допускат, че убийствата може да са повече./БНР

 

Please follow and like us: