Гъдуларят Християн Рангелов грабна статуетка от конкурса за млади таланти „Звезди в Радиото – 2019”

Християн (вляво) и Венцислав с преподавателя им Иван Начов след награждаването
  • Венцислав Цигриловски спечели специалната награда на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” с изпълнение на кавал

 

Музиканти от Школата за народни инструменти към НЧ „От извора 2013” в Сапарева баня получиха нови отличия от престижен конкурс. 12-годишният Християн Рангелов се класира на трето място на Деветия конкурс за млади таланти „Звезди в Радиото – 2019” на Радио Благоевград. Венцислав Цигриловски, който е на 13 г., спечели специалната награда на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград за отлично представяне на същия конкурс. Отличията на двете момчета са в раздел „Фолклор”. Християн е получил диплом и статуетка за изпълнение на гъдулка, а Венцислав – диплом и предметна награда за изпълнение на кавал. Високата оценка на двете момчета е дадена от жури, председателствано от композитора Валери Димчев, в което били още директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” Марин Митов, директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка, композиторът Петьо Кръстев и музикалният педагог Емануил Манолов. „И двете момчета представиха музика от нашия край.

Двете момчета на сцената с останалите отличени

Християн участва в този конкурс за втори път. Печели това отличие, след като миналата година бе класиран на първо място. Венци се явява на този конкурс за първи път. Конкуренцията е много сериозна, с участието на над 300 деца от цяла Югозападна България. За мен това е най-важният конкурс, в който участваме. Децата се представиха отлично и това наистина е голяма награда за труда ни. Имаха възможността да участват и в тържествения концерт за награждаването. Освен това на 21 април заедно с момичета от певческата група представихме обичая „Лазаруване” в Радио Благоевград”. Предстоят ни и нови записи в радиото, с участието на целия състав, както и други изяви, коментира музикантът и преподавател в школата Иван Начов.

Стана ясно още, че Християн Рангелов е одобрен за кастинг на риалитито „България търси талант“. „Изпратихме запис и получихме покана за участие в кастинг на „България търси талант“, който е на 7 април”, похвали се Начов. Както сме писали, школата съществува от 3 г. и е единствената в Югозападна България, в която се преподават всички народни инструменти – гайда, гъдулка, кавал, тамбура, ударни.